Tóbiás József önálló MSZP-t építene

Elbuktak a liberális nyitást sürgető Deák Ferenc Kör tagjai

2014. július 21., hétfő 05:20, frissítve: hétfő 08:27

Az MSZP önállósága mellett állt ki a megosztott baloldalon Tóbiás József, akit szombaton választottak meg a szocialisták új elnökének. Forrásaink szerint világosan látszik, hogy a liberális irányvonal felé nyitó Deák Ferenc Kör, illetve a Mesterházy Attilát korábban hangosan támadók nagyrészt elvéreztek a kongresszuson, és nem kaptak helyet a pártvezetésben. Lapunknak többen is jelezték, a kongresszusi küldötteken érződött a váltópárti szerep igen távol kerülése miatt érzett elkeseredettség.

Tóbiás Józsefet választották meg az MSZP új elnökének a párt szombati, rendkívüli tisztújító kongresszusán. A küldöttek által érvényesen leadott 285 voksból 263 támogató szavazatot kapott, így 92 százalékos támogatottsággal lett a szocialisták első embere. Tóbiás a megválasztása után mindössze tíz percre állt ki a nyilvánosság elé. Az MSZP önállósága mellett foglalt állást, szemben az elmúlt időszakban – általában Lendvai Ildikó korábbi pártelnök aktív közreműködésével zajló –, a liberális értékrend égisze alatt a többi baloldali párt felé nyitó kísérlettel szemben. – Nem fogom méricskélni, hogy egy kis szabadelvű, netán mérsékeltnek mondott jobboldali vagy épp rendpárti összetevő kell-e egyesek szerint a sikerhez – közölte Tóbiás a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció és a Bajnai Gordon által alapított Együtt–PM említése nélkül. Egyértelművé tette azt is, hogy baloldali pártot építenek, nem pedig „szivárványkoalíciót”. – A szélkakas politikájától, amely csak rombol és a híveit is felemészti, távol kívánjuk tartani magunkat – mondta, hozzátéve, hogy az ő dolga egy erős baloldal megteremtése, „szisztematikus, a hirtelen kanyarok és ötletparádék nélküli építkezés”.

Tóbiás leszögezte azt is, hogy nem fognak versenyezni sem a kormány, sem más gyűlölködők kifejezéseivel, még a legádázabb ellenfelüket sem fogják emberi méltóságában megsérteni. Hozzátette, azt szeretné, hogy az MSZP ne a leghangosabb, hanem a legnagyobb legyen. Tóbiás hosszan érvelt a baloldali értékrend mellett, és még Ferenc pápára is kitért, aki – mint mondta – bátran, nyíltan és őszintén fogalmazza meg a világban zajló negatív folyamatokat, és küzd a szegénység, illetve a megkülönböztetés ellen. Tóbiás igyekezett feloldani a szocialistáknál meglévő generációs törésvonalat is azzal, hogy leszögezte: az életkor nem ütközik a tapasztalattal.

MSZP-s forrásaink szerint Tóbiás megválasztása előtt a zárt ülésen is odamondogatott Gyurcsányéknak és Bajnaiéknak, ám akkor is inkább csak utalásokkal. Az azonban érződött, hogy nincs szándékában semmilyen liberális nyitás, és önálló MSZP-ben gondolkodik, ám tisztában van azzal, hogy a választásokra elkerülhetetlen valamilyen együttműködés a többi baloldali párttal.

Mesterházy Attila korábbi pártelnök a zárt ülésen arról beszélt – összhangban Tóbiással –, hogy a szocialista pártnak össze kell zárnia, mert Magyarországon egy baloldali párt van, és az az MSZP. Azt mondta, hogy ezért fog dolgozni és megad minden támogatást a párt új vezetésének. Őszinte, tisztességes, baloldali emberként jellemezte utódját, majd egy percre fel is hívta Tóbiás Józsefet maga mellé a színpadra.

Szocialista forrásaink felhívták a figyelmet arra, hogy a Lendvai Ildikó és a főként a Mesterházy elnöksége idején a vezetésből kiszorult „nagy öregek” által a napokban életre hívott Deák Ferenc Kör látványosan háttérbe szorult. A liberális értékrend szellemében a Gyurcsányékkal és Bajnaiékkal szorosabb kapcsolat kialakítására törekvők hiába pályáztak, szinte senki sem kapott szerepet az új pártvezetésben. Elvérzett az etikai bizottság elnöki posztjára pályázó Steiner Pál, az elnökségbe készülő Braun Róbert vagy éppen Katona Tamás. Informátoraink szerint az látszik, hogy az önállóságot hirdető Tóbiás és a még mindig erős hátországgal bíró Mesterházy összezárt.

Elemzők a kongresszusi döntésekről:
Kiszelly Zoltán politológus:
Bizonyos jelekből arra lehet következtetni, mintha megegyezett volna egymással az MSZP korábbi, illetve a szombaton megválasztott új vezetése. Ennek köszönhető, hogy a Mesterházy-éra több fontos szereplője – például Lukács Zoltán vagy Kunhalmi Ágnes – helyet kapott az új vezetésben. Ám ennél is érdekesebb, hogy kik nem kerültek be az új elnökségbe: például a „nagy öregek”, a Deák-kör tagjai. Ha a Tóbiás-vonal ősszel sikeres lesz, Lendvai Ildikóék eljelentéktelenednek; ha nem, ismét előtérbe kerülhetnek. Tóbiás József kongresszusi beszédéből az körvonalazódik, hogy ugyanazt az önálló, baloldali MSZP-s irányt vinné tovább, amit elődje megkezdett. Azonban az új elnök már nem egy váltópártot, hanem egy középpárttá zsugorodott MSZP-t vezet. Kérdéses, hogy Tóbiással a szocialisták vissza tudják-e szerezni a váltópárti szerepkört. Ha az elmúlt évekre jellemző szürke, jellegtelen, „se hús, se hal” stílusban politizálnak tovább, akkor nagy valószínűséggel nem, sőt, a Jobbik beelőzheti őket. Eközben Gyurcsány Ferenc pártja sokkal rámenősebb, Bajnai pártszövetsége pedig sokkal kreatívabb, mint a szocialisták. Nem látszik valószínűnek, hogy Tóbiás és a javarészt teljesen ismeretlen emberekből álló, új elnökség vezényletével az MSZP jelentősen át tudná alakítani a baloldali erőviszonyokat. Szimbolikus ügyekben lesz összefogás, ám hatalmi kérdésekben őszig megy majd a „vízilabda” köztük: a felszín alatt rugdossák egymást.
Mráz Ágoston, Nézőpont Intézet:
Hiába választott kényszerhelyzetében új elnökséget az MSZP, és hiába beszélt az új elnök a megújulás senki által nem tagadott szükségességéről, a megújulás mikéntjéről nem lehetett újat megtudni a párt kongresszusán. Tóbiás József erőtlenül előadott székfoglaló beszéde – amely Bajnai Gordon 2012-es visszatérésének retorikai teljesítményéhez hasonlított – számos ideológiai közhelyet (például az új társadalmi szerződés pontatlan célkitűzését) és néhány furcsa fordulatot (a jóléti állam ellenségétől, Milton Friedmantól vett idézetet, vagy a Fidesz 2010-es jelszavának, az Erős Magyarországnak az átvételét) tartalmazott. A beszéddel az volt az alapvető gond, hogy az új pártelnök nem tudott válaszokat adni a párt előtt tornyosuló fontos kérdésekre. Mesterházy Attilához hasonlóan ő is elmulasztotta a Gyurcsány Ferenccel való szakítás felvállalását, pedig mára már a szocialista középvezetőkben is alighanem volna erre fogadókészség, hiszen Gyurcsány látványosan az MSZP szavazótáborának és szervezetének elcsábítására törekszik. Szintén nem derült ki, hogyan képzeli az új pártelnök a jövő baloldali összefogását, törekszik-e egyáltalán erre. Ugyan elutasította a „szivárványkoalíciót”, de közben mégsem vállalta fel, hogy az általa „baloldalnak” nevezett MSZP egymaga legyen a kormány ellenzéke, a kormányváltáshoz csak „segítséget” ígért. Végül saját pozícióját sem pontosította. Sokan átmeneti elnökként tekintenek rá, s azzal, hogy ezt nem is cáfolta, lényegében kimondatlanul megerősítette a feltételezést.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.