Tóbiás mindenkivel szakít, és nemzeti baloldali néppártot épít

2014. október 13., hétfő 00:33, frissítve: hétfő 00:53

A mai estével lezárult az alkuk korszaka – jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap este Budapesten sajtótájékoztatón, az önkormányzati választás eredményét értékelve.

Tóbiás József azt mondta, az MSZP vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé. Úgy fogalmazott, nem fogadják el „az orbáni hatalmi” nemzeti együttműködés rendszerét, sem azt a Gyurcsány Ferenc által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát, amely bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytasson.

Tóbiás József azt mondta, hisznek abban, hogy képesek megváltoztatni „a mi világunkat”, hogy képesek szembesíteni a jelenlegi hatalmat a valósággal, és meg tudják mutatni a megválasztott polgármestereikkel, hogy már ellenzékben is jobbá tehető Magyarország.

Az MSZP elnöke szerint a valóság ma az Magyarországon, hogy 3,4 millióan élnek létminimum alatt, 620 ezer gyermek éhezik, él létbizonytalanságban. Tóbiás József elmondta, elfogad másként gondolkodókat is, számára a keresztényi értékrend és a szociális érzékenység egy. „De fel kell tennem a kérdést, melyik az az értékrend, amely az ország felét ebben a nyomorúságos helyzetben hagyja?” – kérdezte.

„Létezik baloldal, úgy hívják: MSZP”

A szocialista politikus szerint a magyar társadalom egy baloldali politikát vár, és az MSZP-t hatalmazta meg azzal, hogy egy nemzeti elkötelezettségű baloldali néppártot felépítésen. „Ezt a felelősséget vállalom, az elnökség vállalja” – fűzte hozzá. Az ellenzéki pártelnök szerint csak akkor lesz sikeres Magyarország, a baloldal, ha az MSZP, értékeihez visszanyúlva, a néppel, a népért dolgozik. „Létezik baloldal, úgy hívják: MSZP” – jelentette ki.

Tóbiás József köszönetet mondott a választáson részt vett embereknek, illetve a választást lebonyolító szerveknek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az eredmények közül kiemelt néhány „szívéhez közel álló” települést. Mint mondta, bár mindent megtettek ez ellen, Szegedet Botka László immár baloldali többséggel irányíthatja a következő öt évben. Salgótarjánban Dóra Ottó ellenzéki többségű közgyűléssel tudja megmutatni, hogyan lehet sikeres egy település – közölte.

Beszélt arról, hogy Tóth József a főváros XIII., Gajda Péter a XIX., Szabados Ákos a XX. kerületben nyert újra, míg a XV. kerületben „régi szocialista barátunk”, Hajdu László lesz a polgármester. Hozzátette: külön öröm számára, hogy az Együtt–PM-es Karácsony Gergely lesz a polgármester a XIV. kerületben.

Felsorolta azokat a településeket, ahol ismét MSZP-s polgármestert választottak: Kazincbarcika, Oroszlány, Tiszaújváros, Nyírbátor, Ajka, Szentes, Siófok, Nyírtelek, Hajdúdorog, Halásztelek, Celldömölk.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli azt, hogy két megyei jogú városban nyert az MSZP, holott korábban 4-5-ben szerettek volna nyerni, Tóbiás József azt mondta, 2010-ben egy városban nyertek, most kettőben. Beszélt arról is, hogy az önkormányzati választások, valamint az elmúlt négy, illetve tíz év értékelését is el fogják végezni. Kitért arra, Magyarország közös problémája a Jobbik előretörése, ez az MSZP-nek is kihívást jelent.

Szigetvárinak el kell gondolkodnia

Horváth Csaba, az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltje, II. kerületi MSZP-s polgármesterjelölt újságíróknak azt mondta, megbukott a koordinált indulás stratégiája, az számos kerületben szétszakította az együttműködni akaró partnereket.

„Éppen ezért Szigetvári Viktornak is el kell gondolkodnia saját pártján belül, hogy ez az út helyes és követhető-e" – fogalmazott. Mint mondta, az Együtt–PM társelnöke volt az, aki az ellenzéki tárgyalások alatt elhatárolódott attól, hogy teljes összefogás jöjjön létre a baloldali pártok között, mint ahogy az országgyűlési választáson.

Szerinte a rendkívül alacsony részvétel a politikai állapotok szétziláltságát mutatja. Ennek az okozói a pártok, amelyek a közhangulatot alakították az áttekinthetetlen politikai folyamatokkal – közölte. Mint mondta, a következő hónapokban aktív szerepet fog vállalni abban, hogy saját közösségén belül megtalálják a problémákat és azok megoldását.

Szembe kell nézni a kudarccal

Horváth Csaba azt mondta, három-négy hónappal ezelőtt 13-14 kerületben számított ellenzéki győzelemre, ezt mutatták az április 6-i eredmények, az látszott ugyanis, hogy a baloldal Budapesten többségben van.
Részleges a siker,  mégiscsak szembe kell nézni a kudarccal is, hogy „nem sikerült a Fidesz előrenyomulását Budapesten megállítani” – tette hozzá.

Egy másik felvetésre, miszerint Bokros Lajos főpolgármester-jelölt jobban szerepelt, mint ő 2010-ben, Horváth Csaba azt mondta, a helyzet sem ugyanaz, akkor ugyanis „nem csalással megszerzett kétharmad állt a Fidesz mögött”. Most már más a politikai helyzet – közölte.

Egy kérdésre, hogy Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnöknek le kell-e mondania, a politikus azt mondta, személyi kérdések nincsenek napirenden.

Gratulált Tarlós István főpolgármester-jelöltnek és Láng Zsolt II. kerületi Fidesz–KDNP-s polgármesterjelöltnek, akik várhatóan megnyerik a választást.

Orbán Viktor és Tarlós István vasárnap esti értékelőjét ide kattintva olvashatja.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.