Tömegesen mondanak fel a rezidensek

2017. március 2., csütörtök 09:06, frissítve: csütörtök 09:37

Az utóbbi három hónapban öt rezidens mondott fel a fővárosi Szent János Kórház felnőttsebészeti osztályán azért, mert nem operálhattak eleget, a műtétek nagy részét ugyanis a hálapénz miatt a főorvosok végezték – értesült a Magyar Nemzet egy, a kórházban dolgozó, neve elhallgatását kérő alkalmazottól. A felmondások indokai között szerepelnek még a kórházban uralkodó áldatlan állapotok, valamint az alacsony bérezés.

Mint megtudtuk, a maradó sebészeknek a kialakult helyzet miatt nagyon sokat kell ügyelniük, januárban jelezték is a problémát a vezetőségnek, de megoldás még nem született. Információink szerint az orvosok mára eljutottak oda, hogy nem akarnak tovább ügyelni, két hetet adtak a kórháznak a helyzet rendezésére.

Az ügyben kerestük a Szent János Kórházat is, szerettük volna megtudni az intézmény álláspontját és azt, milyen eredményre jutottak az eddigi tárgyalások, de kérdéseinkre lapzártáig nem érkezett válasz. A hálapénz okozta problémákról szerdán a Magyar Nemzet is beszámolt, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) és a Szinapszis Kft. friss kutatásából ugyanis kiderült: bár az orvosok 61 százaléka elutasítja a hálapénzt mint jelenséget, a jelenlegi rendszerben mégis szükségesnek tartja. A rezidensek azonban kifejezetten magas arányban, 56 százalékban teljes mértékben elutasítják a hálapénzt. A felmérésből az derült ki, a betegek attól félnek, ha nem adnak pénzt, rosszabb ellátást kapnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.03.02.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.