Tömegesen mehetnek csődbe a háziorvosi praxisok

MNO

2009. június 15., hétfő 17:35

A háziorvosok praxisainak tömeges csődjét és az alapellátás totális összeomlását okozhatják az idei áfaváltozások és a jövő évi adóváltozások – figyelmeztetett az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége hétfői közleményében, amelyben az adómódosítások visszavonását követelik a kormánytól.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége szerint az idei áfaváltozások és a jövő évre tervezett adóváltoztatások csődbe viszik a háziorvosi praxisokat – olvasható a szervezet elnöksége által az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásban. A Szász István elnök által jegyzett közleményben azt követelik a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy gondoskodjon az egészségügyet konszolidáló törvények meghozataláról, korrigálásáról, s az adóváltoztatások tervezetét a kormány vonja vissza, illetve azt a képviselők ne szavazzák meg.

Mint a szövetség kifejti, a háziorvosok méltatatlanul kevés jövedelemért dolgoztak, így az alacsony nyugdíj miatt egzisztenciális kényszert is jelent, hogy minél tovább munkát vállaljanak. Állítják, a havi 800-900 ezer forint bruttó bevételből nem lehet fizetni a Pénzügyminisztérium és az APEH elvárásainak megfelelő számú alkalmazottat és biztosítani a rendelő fenntartását. „Sok orvos küzd a létbizonytalansággal” – fogalmaznak. A jelenleg működő 6800 háziorvosi körzetben több mint 1400 nyugdíjkorhatáron túl dolgozó háziorvos van, közülük több százan betöltötték már a 70. életévüket is. A szövetség szerint a 2010-ben bevezetendő nyugdíjkorlát és a 2009. július 1-jével hatályos áfaemelés praxiscsődökhöz fog vezetni.

Mindez a bevétel összegétől függő, úgynevezett „elvárt” társasági vagy személyi jövedelemadóval együtt a háziorvosi praxisok jelenlegi elégtelen, az OEP-nek a tényleges, jogszabályok által előírt, elvárt költségeket figyelmen kívül hagyó finanszírozási rendszerében egyszerűen a háziorvosi praxisok tömeges csődjéhez fog vezetni, ezáltal az alapellátás totális összeomlását eredményezi – írták az állásfoglalásban.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.