Törvénymódosítással harcolnák ki a miniszterelnöki tévévitákat

MN

2018. február 13., kedd 11:42

Törvénymódosítást nyújtott be a miniszterelnöki tévéviták kötelezővé tételéről Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke – szúrta ki a Hvg.hu.

A választási jogszabályt úgy változtatnák meg, hogy a voksolás előtt két összecsapás is legyen minimum 90 perc terjedelemben. Az első vitán minden országos listát állító szervezet listavezetője venne részt, a másodikon pedig csak a két legnagyobb népszerűségű listavezető.

A módosítás egy személynek, a miniszterelnöknek tenné kötelezővé a részvételt (kivéve azt az esetet, ha nem indul jelöltként az adott választáson). A másodikról akkor hiányozhatna, ha pártja nincs a két legesélyesebb között.

A vita részletszabályairól a vitán részt vevők lennének kötelesek megállapodni. A törvényjavaslat szerint a médiaszolgáltatónak kellene biztosítania, hogy a jelöltek nyugodt körülmények között, alaposan kifejthessék és megvitathassák egymással álláspontjaikat Magyarország legfontosabb problémáiról és azok megoldásáról.

 

 

 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.