Törvénymódosítással harcolnák ki a miniszterelnöki tévévitákat

MN

2018. február 13., kedd 11:42

Törvénymódosítást nyújtott be a miniszterelnöki tévéviták kötelezővé tételéről Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke – szúrta ki a Hvg.hu.

A választási jogszabályt úgy változtatnák meg, hogy a voksolás előtt két összecsapás is legyen minimum 90 perc terjedelemben. Az első vitán minden országos listát állító szervezet listavezetője venne részt, a másodikon pedig csak a két legnagyobb népszerűségű listavezető.

A módosítás egy személynek, a miniszterelnöknek tenné kötelezővé a részvételt (kivéve azt az esetet, ha nem indul jelöltként az adott választáson). A másodikról akkor hiányozhatna, ha pártja nincs a két legesélyesebb között.

A vita részletszabályairól a vitán részt vevők lennének kötelesek megállapodni. A törvényjavaslat szerint a médiaszolgáltatónak kellene biztosítania, hogy a jelöltek nyugodt körülmények között, alaposan kifejthessék és megvitathassák egymással álláspontjaikat Magyarország legfontosabb problémáiról és azok megoldásáról.

 

 

 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.