Totálisan megbukott az LMP népszavazása?

Kovács András

2012. április 2., hétfő 12:21, frissítve: hétfő 20:44

Megbukott az LMP népszavazási kezdeményezése, mivel várhatóan nem tudnak 200 ezer aláírást összegyűjteni hétfő délután négy óráig. A legfrissebb adatok szerint 153 ezer szignónál járnak. Az ökopártot egyébként a Kúria is elmarasztalta.

Információink szerint az LMP biztosan nem tudja összegyűjteni a négykérdéses népszavazási kezdeményezéséhez a 200 ezer aláírást. Vasárnap estig 153 ezer szignóval rendelkeztek, így biztosan kijelenthető, hogy az ökopárton az sem segített, hogy múlt hét hétfőn a parlamentben Mesterházy Attila MSZP-elnök és Újhelyi István parlamenti alelnök is kézjegyével látta el az íveket.

A Kúria egyébként hétfőn helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) LMP-t elmarasztaló határozatát, megerősítve a választási testület döntését, amely szerint jogsértő volt a Parlament épületében tartott aláírásgyűjtés. Korábban már elmeszelte a Kúria a pártot, mikor is az LMP olyan akciót hirdetett, melynek során értékes ajándékokat ígértek annak, aki a legtöbb aláírást gyűjti össze a népszavazásra.

A párt március 5-én négy kérdésben kezdte meg az országos aláírásgyűjtést: a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról a korábbi 260 napra, 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni és végül a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.