Tovább nyomoznak Spéder Zoltán ellen

2017. szeptember 25., hétfő 16:31, frissítve: hétfő 17:14

December 21-ig meghosszabbították a nyomozást a Spéder Zoltán korábbi érdekeltségébe tartozó cégek ellen – derül ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amelyet Szakács László MSZP-s képviselő kérdésére adott. A képviselő még szeptember 11-én érdeklődött arról, hogy „hol tartanak a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok által kötött szerződéseket érintő nyomozások”. Polt Péter azt is elmondta, hogy okirati bizonyítékok beszerzése miatt a nyomozók központi elszámolóházat, hatóságot és bankot is megkerestek, de az érintett cégek vezető tisztségviselőit még mindig nem hallgatták ki tanúként. Erre azonban most december 21-ig újra bőven van idő.

A nyomozás változatlanul három ügyrészből áll: bennfentes kereskedelem, csalás és két, egyenként több mint félmilliárd forint értékű hűtlen kezelés.

Spéder Zoltán korábbi FHB-vezér ellen már tavaly kezdtek nyomozni; a korábban Fidesz-közelinek tartott bankár ellen lejárató kampány is folyt a kormánymédiában. Akkor kiszivárgott, hogy átkutatták az üzletember otthonát és az irodáit, illetve autóját is különös körülmények közt tüntette el a rendőrség, hogy átvizsgálják. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy ki tett feljelentést Spéder ellen. A legfőbb ügyész korábbi válasza szerint a nyomozók több házkutatást és tanúkihallgatást is tartottak, de nem találták meg azokat az állítólagos hangfelvételeket, amelyeket Spéder rögzíthetett, amikor vezető fideszes politikusokkal, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt. Az üzletember azóta megvált ingatlanos, informatikai és pénzügyi érdekeltségeitől is.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.