Továbbították Morvai feljelentését West Balkán-ügyben

WA

2012. július 6., péntek 11:03, frissítve: péntek 14:41

A Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította a Budapesti Nyomozó Ügyészség azt a feljelentést, amelyet Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő tett rendőrök ellen a West Balkán-ügyben, segítségnyújtás elmulasztása miatt – közölte Varga Jenő fővárosi főügyészhelyettes pénteken.

A fővárosi főügyészhelyettes elmondta: a feljelentésben foglaltak katonai bűncselekmény gyanúját vetik fel, a katonai büntetőeljárás alá tartozó ügyek nyomozása pedig a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írta: szerdán lejárt a 72 órás határidő, amely alatt a Legfőbb Ügyészségnek döntenie kellett arról, indít-e büntetőeljárást Morvai Krisztina vasárnap tett feljelentése nyomán a rendőrségi ügyeletesek szerepének tisztázására. A Legfőbb Ügyészség aznap azt közölte: a feljelentést nem nekik kell elbírálniuk, hanem a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapesti Nyomozó Ügyészségnek, ezért azt megküldték ez utóbbi szervezetnek.

Feljelentés

A Magyar Nemzet hétfői számában írta meg: feljelentést tett a legfőbb ügyésznél a Jobbik EP-képviselője, mert szerinte mulasztottak a hatóságok a West Balkán tavalyi, három halálos áldozatot követelő tragédiájában. Kivizsgálja a rendőrség azon ügyeleteseinek a szerepét – számolt be kedden a lap.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója szintén kedden az MTI-nek kifejtette: nem várták meg a Legfőbb Ügyészség intézkedését az ügyben, hanem még hétfőn soron kívüli belső vizsgálatot rendeltek el. A telefonos bejelentés hangfelvételének vizsgálata alapján egyértelműen megállapítható, hogy a telefonügyeletes sem szakmai mulasztást, sem vétséget nem követett el, ezt a hangfelvételt és annak szó szerinti leiratát csatolták a bizonyítékokhoz, azt a bíróság az ítélet indoklásához is felhasználta – közölte a kommunikációs igazgató.

Háromezer fiatal volt egyszerre, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság múlt hét szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt két év nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte Szalontai Győzőt, a West-Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, Kecskés Tamást, Csanádi József rendezvényszervezőt és a program biztonságáért felelős Hranek Istvánt. A szóbeli indoklásban a bíró a rendőrség felelősségét is felvetette.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.