Továbbra is a Fidesz számít a legelutasítottabb pártnak

MN

2017. december 15., péntek 09:05, frissítve: péntek 12:01

Továbbra is a Fidesz–KDNP pártszövetségnek a legnagyobb az elutasítottsága, a választók több mint negyede (26 százaléka) semmiképpen sem szavazna a kormánypártokra – derült ki az Iránytű Intézet novemberi felméréséből. A kutatás szerint a kormányzó pártszövetség után a legtöbben az MSZP-t (16 százalék), a Demokratikus Koalíciót (14), valamint a Jobbikot (14) jelölték meg a legellenszenvesebb pártként. A többi párt elutasítottsága nagyon alacsony, ez leginkább annak tudható be, hogy a kisebb pártokat kevésbé hajlandók megjelölni első helyen.

A baloldali és liberális ellenzéki pártok szavazói jellemzően a Fidesz–KDNP-t utasítják el első helyen, de jelentős a Jobbikot elutasítók aránya is. Kivétel ez alól az LMP és a Momentum Mozgalom: az ökopárt esetében ugyanis a Jobbik helyett a Demokratikus Koalíciót említették a legtöbben a második legelutasítottabb pártként, míg a Momentum-szimpatizánsok az MSZP-t. A Jobbik-szavazóknak a Fidesz a legellenszenvesebb párt, de Vona Gábor alakulatának hívei gyakran nevezték meg az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót is. A Fidesz szimpatizánsai nagyjából egyforma arányban utasítják el első helyen a Jobbikot, az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót.

 
MN-grafika
 

A Magyar Nemzet megbízásából készült felmérés szerint megosztottak a választók a kormányváltás kérdésében. A megkérdezettek 47 százaléka ugyanis azt szeretné, ha a Fidesz–KDNP maradna kormányon, ám csaknem ennyien, 46 százaléknyian szeretnének inkább másik kormányt. Ez az aránypár csaknem megegyezik az egy hónappal korábban mértekkel. A megkérdezettek öt százaléka nem tudott választ adni a kérdésre, míg két százaléka megtagadta a válaszadást. A kormány maradását támogatja természetesen a Fidesz–KDNP tábora, de rajtuk kívül a preferenciájukat titkolók 34, a biztosan nem szavazók 26, a bizonytalanok 19 százaléka is. Érdekes, hogy még a szocialista szavazók 19 százaléka is ezen a véleményen van.

Az Iránytű Intézet felmérése szerint nagyjából megegyezik a kormány tevékenységével elégedettek (35 százalék) és elégedetlenek (34 százalék) aránya. 30 százalék állította, hogy vegyes érzelmei vannak a kabinet munkájának megítélésével kapcsolatban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.15.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.