Transzplantáció: hosszú várólisták

2016. augusztus 15., hétfő 08:56, frissítve: hétfő 09:16

Az elmúlt fél évben tovább dagadtak a várólisták a transzplantációk esetében. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) legfrissebb adataiból megtudtuk, a februári 1145-tel szemben jelenleg 1158-an várakoznak új vesére, 126 embernek kellene új máj, nyolccal többnek, mint februárban, és a korábbi 56-tal szemben már 60 páciensnek lenne szüksége új szívre. Kombinált, vese-hasnyálmirigy donorra most 22 helyett 36 beteg vár, és 11 embernek kellene új tüdő az egészséges élethez. Ez az utóbbi az egyetlen olyan transzplantációfajta, amelynél csökkent a várakozók száma.

A nemzeti szervdonációs regiszter legfrissebb mutatói alapján – elhunyt donor szervének köszönhetően – az idei évben eddig 186 vese-, 46 máj-, 35 szív-, 8 tüdő- és 2 kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetést végeztek magyar betegeken. Előfordul azonban, hogy valaki hiába kerül sorra, mégsem tudják megműteni. Mihály Sándor, az OVSZ szervkoordinációs irodájának igazgatója elmondta: ha valamilyen fertőzéstől, betegségtől szenved a beteg, például influenzás vagy megfázott, nem hajtható végre a szervbeültetés.

Az OVSZ honlapján pedig hosszú a lista arról, mely okok számítanak kizáró tényezőknek a donorokat tekintve: nem transzplantálható egy szerv például, ha rosszindulatú daganatos betegségben, véralvadási zavarban, vírushordozó állapotban, illetve akut fertőzésben, immunrendszert érintő rendellenességekben szenvedett a szervadományozó, valamint autoimmun betegség során sem. Magyarországon szigorú a szabályozás, ennek köszönhetően nem kerülhetnek ki donorok elhunyt rákos betegek közül. A helyzet így kedvezőbb nálunk, mint a briteknél. A Faktor.hu számolt be arról, hogy több száz esetben halott rákbetegek szerveit ültették be a transzplantációra váró betegekbe brit orvosok. A brit országos egészségügyi szolgálat vér- és transzplantációs osztályának jelentéséből kiderül, az elmúlt öt évben 675 alkalommal végeztek olyan transzplantációs műtétet, amelyben a donor (272) rákban vagy más rosszindulatú betegségben szenvedett. A lépést azzal indokolták, hogy olykor a rákos betegek szervei jelentik az egyetlen járható utat, másképp a transzplantációra váró páciensek meghalnának.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.08.15.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.