Tudatosan manipulál Bajnai alapítványa?

Kovács András

2011. december 3., szombat 12:00

A Szigetvári Viktor által készített választási térkép, és az abból levont következtetések „kreatív módon kívánnak kedvezni a szocialisták javára” – hangsúlyozta Lázár János a Bajnai Gordon által létrehozott Haza és Haladás alapítvány által készített elemzésről. Mint ismert, a tanulmány szerint 2002-ben és 2006-ban is a Fidesz nyert volna, ha az új szabályok alapján tartják a voksolást, azonban lapunk számos érdekességet fedezett fel az elemzésben.

A Bajnai Gordon volt miniszterelnök által gründolt Haza és Haladás alapítvány szerint az egyoldalúan manipulált egyéni választókerületi határok és más részletszabályok együttes hatására a választási törvényjavaslatban foglalt rendszer érdemben korlátozza a jelenlegi kormány leválthatóságát.

Ezzel szemben a Nézőpont Intézet úgy fogalmaz: a választási rendszer kormánypárt által tervezett átalakítása továbbra is lehetővé teszi a mindenkor hivatalban lévő kormányok erős, stabil kormányokkal történő leváltását, hiszen bármely, megfelelő társadalmi támogatottsággal rendelkező párt számra adott a lehetőség a stabil többség megszerzésére.

A Fideszé lett volna 2006?

A Bajnai-féle alapítvány meggyőződése, hogy az elmúlt húsz év országgyűlési választási rendszerével minimális probléma volt csak. Furcsa felvetés ez annak fényében, hogy mind 2006-ban, mind 2010-ben csupán az egyéni kerületek szintjén volt olyan terület, ahol egy személy szavazata négyszer annyit ért, mint másutt.

Az intézet által készített modell szerint 2006-ban az új szabályok szerinti 106 egyéni mandátumból 47-et nyert volna meg az MSZP, míg 59-et a Fidesz–KDNP. Valójában a baloldal akkor 107, a Fidesz–KDNP pedig 68 mandátumot gyűjtött, de ez az eredmény már a második végleges fordulóban született. Ez azt jelenti, hogy bár a jobboldali pártszövetség akkor csak a választókerületek 39 százalékában győzött, az új kerülethatárok alkalmazásával az egyéni mandátumok 56 százalékát megszerezte volna – olvasható az elemzésben.

Érdekes szempontokat választottak ki

Az alapítvány ezt az eredményt úgy készítette el, hogy kizárólag az első fordulós területi listás szavazatok alapján számolt. Leszögezik, hogy a második fordulós szavazatok figyelmen kívül hagyása az adott választói helyzet egy fordulóra történő átültethetetlenségéből fakad, de közben arról is elfelejtkeztek, hogy megnézzék az egyéni jelöltek szereplését az első fordulóban.

A területi listás és az egyéni eredmények között azonban óriási különbségek is lehetnek. Erre kiváló példa a 2010-es választáson a XIII. kerületi 20-as számú egyéni körzet, ahol listán a Fidesz–KDNP 39,53, míg az MSZP 31,72 százalékot kapott, ezzel szemben Tóth József szocialista politikus 44,71, míg Spaller Endre fideszes jelölt 36,37 százalékot szerzett. Szigetváriék azt is elfelejtették a tanulmányukban jelezni, hogy a Fidesz–MDF, majd a Fidesz–KDNP a területi listás voksok alapján 2002-ben és 2006-ban is jobban szerepelt, mint egyéniben.

Döntő jelentősége van a megállapodásoknak

A Nézőpont Intézet szerint a 2002-es és 2006-os (meglehetősen kiegyenlített, tehát egyik nagy párt által sem túlnyert) választásokra vetített modellszámítások csak akkor hoznak megbízható, precíz eredményeket, ha a kormánypárti javaslat pártrendszerre gyakorolt hatásait előzetes koalíciókötés formájában vetítjük hozzá a korábbi eredményekhez.

Az egyfordulós választás és a tervezett rendszer többségi karaktere ugyanis a választók számára átlátható előzetes megállapodásra készteti a pártokat, tehát egy ilyen rendszerben minden egyes választókerületben döntő jelentősége van annak, hogy hány jelölt áll rajthoz, és mennyiben játszanak „azonos táborra” – állítja a Nézőpont.

„Kreatív megoldások”

Érdemes felidézni, hogy a 2006-os első forduló után a 176 egyéni körzet közül az MSZP 90, míg az MSZP–SZDSZ közös jelöltjei kilenc helyen álltak az első helyen. 2002-ben a szocialisták 97, az MSZP–MSZDP kettő, míg az MSZP–SZDSZ egy körzetben állt az élen az első kört követően. Mindezek alapján az új határok szerint is a baloldal alakított volna kormányt az említett években.

A Szigetvári Viktor által készített tanulmányt Lázár János is élesen bírálta. A Bajnai-féle alapítvány által készített térkép kreatív módon kíván kedvezni a szocialisták javára – mondta el a Fidesz frakcióvezetője.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.