„Tudom, hogyan kell legyőzni a Fideszt!”

Vég Márton

Vég Márton

2017. október 16., hétfő 21:14, frissítve: kedd 07:31

„A győzelem, az győzelem. Méltó választ adtunk a mocskolódásra. A Fidesz megverhető, pedig mocskos kampány volt” – mondta lapunknak diadalmasan Ferenczi Gábor, aki a Jobbik színeiben vasárnap 69 százalékos eredménnyel magabiztosan lett újra Devecser polgármestere. Egész nap csöng a telefonja, sorban érkeznek a gratuláló üzenetek, a Veszprém megyei kisváros utcáin sétálva pedig az autósok is vidáman dudálnak rá az újraválasztott politikusra.

A plakáterdőből ítélve nagy volt a tét Devecserben, de a rengeteg hirdetésen nem Ferenczi Gábor látható, hanem Kovács László, aki függetlenként, de fideszes támogatással indult és ragasztotta tele a várost. Kár volt ennyit költeni a plakátokra, ugyanis Kovács csak 363 szavazatot kapott, Ferenczi pedig 1168-at. Most alacsonyabb volt a részvétel – 47 százalékos –, mint 2014-ben, amikor a jobbikos politikus először nyert, de ezúttal 117-tel többen szavaztak rá. „Vessünk véget a gyűlölködés korszakának! Válaszd a helyit!” – olvasható Kovács plakátjain. Ez arra utal, hogy Ferenczi Gábor nem is Devecserben lakik, hanem Ajka környékén.

 
A kampány alatt a mocskolódás leginkább a Facebookon zajlott, ahol a Beszéljünk Devecserről nevű oldalon például gyilkosnak nevezik a győztes polgármestert
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

A jobbikos polgármester most azt reméli, hogy végre véget érnek a harcok a városban, és nyugodtabb időszak kezdődhet. Még júniusban – legalábbis Ferenczi szerint – az „áthidalhatatlan szemléletbeli különbségek” miatt kellett feloszlatni a képviselő-testületet. A héttagú testületben eredetileg négy jobbikos, két fideszes és egy baloldali, de független képviselő volt. Menet közben azonban két jobbikos városatya szembefordult a polgármesterrel, így már kisebbségben maradt Ferenczi. Alpolgármestert egy évig nem sikerült választani.

A vasárnapi választáson fordult a kocka: a Ferenczi által összehozott szövetség hat képviselőt is bejuttatott a testületbe, így gyakorlatilag ellenzék nélkül irányíthatja Devecsert. „Stratégiai kérdésekben, előterjesztésekben eddig mindig leszavaztak. Próbáltam pozitív kampányt folytatni, és ennek meglett az eredménye. Felajánlom a Jobbiknak, hogy 2018-ban vállalom,  a két győztes választás után én legyek a pápai körzet kampányfőnöke. Tudom, hogyan kell legyőzni a Fideszt” – mondta Ferenczi Gábor. Országos szinten a KDNP a Fidesznek a legszorosabb szövetségese, azonban úgy tűnik, Devecserben inkább a Jobbikot választották, Ferenczi alpolgármestere ugyanis KDNP-s politikus lesz.

 
A megválasztott polgármester állítja: tudja, hogyan kell legyőzni a Fideszt
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

A kampány alatt a mocskolódás leginkább a Facebookon zajlott, ahol a Beszéljünk Devecserről nevű oldalon például gyilkosnak nevezik a győztes polgármestert. Még egy 2013-as eset miatt 2015-ben egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték ugyanis Ferenczit halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt. „Mindenkit feljelentek, aki az oldalt működtette, moderálta, ott álnéven kommentált vagy megosztott cikkeket. Minden adatot lementettünk. Bűncselekményekkel vádoltak meg” – magyarázza a polgármester.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kampány fő témája egyébként nem a 2010-es vörösiszap-katasztrófa volt, hanem a helyi használtcikk-piac és ipari park volt. Évek óta arról megy a vita a városban, hogy a piac önkormányzati üzemeltetésű legyen vagy bérlőt fogadjanak. Ferenczi büszkén mondja, hogy a jelenleg önkormányzati kezelésű piac az elmúlt egy évben húszmillió forint profitot termelt.

 
Az elmúlt években a vörösiszap-katasztrófa miatt nagyon leestek a lakásárak
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

A választáson indult – bár csak 19 szavazatot kapott – Kozák János is, aki 1994-től 2014-ig az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese volt. Úgy tűnik, hogy a helyi cigányok sem rá szavaztak. Jelentős lélekszámú kisebbségről van szó. Akiket az utcán sikerült megszólítanunk, azok vagy nem mentek el szavazni, vagy Ferenczire szavaztak.

Devecserben amúgy az elmúlt években a vörösiszap-katasztrófa miatt nagyon leestek a lakásárak – ami itt 4-5 millió forintba kerül, az a szomszédos településeken a duplájába –, de hiába, így is rengeteg az eladó ház.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.17.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.