Tükörjég az utakon, sok a baleset

MNO

2016. január 9., szombat 09:37, frissítve: szombat 10:33

Az ónos eső miatt több helyen kell csúszós, jeges útszakaszokra számítani a fővárosban és Pest megyében szombaton – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a rendőrség. A meteorológusok úgy tartják, sok helyen lehet még ónos eső.

A BKK Facebook-oldalán megjelent információk szerint Budapesten főként a magasabban fekvő területeken és a külső kerületekben számíthatnak csúszós útszakaszokra az emberek.

Hiába sóznak

Közölték azt is, hogy baleset miatt a 14-es villamospótló autóbusz meghosszabbított útvonalon, az angyalföldi kocsiszínig közlekedik. A 14-es villamos csak a Lehel téri metrómegálló és Angyalföld kocsiszín között jár – tették hozzá.

A rendőrség a honlapján azt írta, hogy Pest megye több útján ónos eső miatt lassú a haladás: az útburkolatra fagyott csapadék – főleg a megye északi részén – nehezíti a közlekedést. A főbb útvonalak sózása folyamatos, azonban az alacsony hőmérséklet miatt a csapadék több útszakaszon visszafagy, tették hozzá.

Fokozott óvatosságra intenek

A Nagytarcsa és Isaszeg közötti 3102-es számú úton több autó árokba csúszott vagy elakadt, ezért az utat a műszaki mentések idejére lezárták.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottsága kéri a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek, járművük sebességét pedig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg.

OMSZ: Köd és fagy

A meteorológiai szolgálat legfrissebb jelentése szerint több hullámban érkezik csapadék: délnyugat felől egyre többfelé várható eső, az ország északkeleti harmadában eleinte ónos eső vagy havazás is lehet. Napközben az ónos esős területek már csak az Északi-középhegység térségére, közelítőleg 300 méter feletti magasság fölé korlátozódnak, havazás pedig az északkeleti határszélen fordulhat elő.

Figyelmeztetés

Emellett már pénteken tartós, sűrű ködre figyelmeztettek, ezért

a fővárosra és Pest megyére, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint legnagyobb eséllyel az ország északkeleti, északi harmadán várható a legtovább vegyes csapadék: az eső mellett ónos eső, fagyott eső, hó is lehet. Napközben ezeken a tájakon is egyre inkább az eső lesz a jellemző. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a fagyos területeken az ónos eső mellett továbbra is bármikor lehet ónos szitálás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet –1 és +5 fok között alakul, majd késő estére is alig változik a hőmérséklet, ezért a jégréteg olvadásnak indulhat.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.