Túléltünk egy gyilkos rendszert

NT

2011. október 24., hétfő 17:08, frissítve: szerda 12:53

Hazaszeretettel, odaadással és sok munkával tudja megőrizni egy nemzet valódi, hiteles önmagát, ezektől erős egy nemzet.

Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami kitüntetések átadási ünnepségén mondott beszédet. Az államfő kiemelte: a díjazottak között sokan vannak határon túli magyarok, bizonyítva, hogy „a nemzet, az érzés, az ünnep az igazság is közös, tehát a jövő is együtt a miénk”.

Schmitt Pál hangsúlyozta, 1956-ban kiderült, hogy „ott van még az emberekben a szolidaritás, az igazságérzet, az összefogás képessége, bárhogy próbálták elvenni tőlük”. Hozzátette: „Nem jött létre az a művi társadalom, amelyet a szovjet rendszer kitalálói álmodtak maguknak, és amelyet súlyos áldozatok árán igyekeztek a magyarokra faragni.” Így „a magyarok megmaradtak magyarnak, a szocializmus helyett változatlanul a hazájukat szerették” – mondta.Mint megemlítette, „a diktatúrák súlyos bűne, hogy a szabadság korlátozása mellett kiterjesztik, általánossá teszik a hazugságot", pedig abban a világban „recseg-ropog minden ereszték, nincs összefüggés, nincs összehangolás. Nincs valódi egység, csak a zsarnokság van. Ám a hazugság nem alkalmas arra, hogy tartósan egyben tartson egy országot".

Utalt arra, hogy „a magyarok már megjárták »a halál völgyét«. Túléltünk egy gyilkos rendszert, és 1956-ben az életre esküdtünk fel. (…) Az a titokzatos erő, amely összehúzta, egymáshoz kötötte akkor a magyarokat, ma is megvan bennünk. Ha nem vehette el sem az ÁVO, sem a bitófa, sem a kényszerű hallgatás, ne vegye el ma sem a kétkedés, a cinizmus vagy a tétlenség.” „A díjazottak példája: hogyan kell a jót vigyázni, az értéket őrizni, a hagyományt továbbadni” – fűzte hozzá az államfő.

Schmitt Pál felhívta a figyelmet: a forradalmat leverők „piriuszi győzelmet arattak”, mert ma „van szabad Európa, amelynek mi is a tagjai vagyunk, de nincs vasfüggöny”, az emberek szabadon mozoghatnak, „nincs zsarnokság, Szovjetunió, kommunizmus, szocializmus, és nincs mindaz, amit annak idején ránk erőltettek”.

A köztársasági elnök – a miniszterelnök előterjesztésére – október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést négy, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést tizennégy, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést pedig öt díjazottnak adományozta.

Ugyancsak ebből az alkalomból a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést négy, a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata elismerést pedig egy-egy kitüntetettnek nyújtotta át. Az eseményen megjelent Boross Péter volt miniszterelnök és Lomnici Zoltán, a Legfelső Bíróság volt elnöke.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.