Túlpolitizált légkör miatt törölték a konferenciát

2017. október 17., kedd 10:20, frissítve: kedd 11:34

Nem rendezhette meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Összehasonlító Civilizációtörténeti Kutatócsoportja és politológia tanszéke az októberi szocialista forradalom 100. évfordulója alkalmából meghirdetett konferenciát – értesült lapunk. Információink szerint azért törölték a november 7-re már hónapokkal korábban meghirdetett eseményt, mert sokaknak nem tetszett, hogy ebben a témában rendeznének beszélgetést. Ezt támasztja alá a szervező Botos Máté törlésről szóló Facebook-posztja is, a tanszékvezető ugyanis azt írta: „a tervezett konferencia sajnálatos módon az adott időpontban nem kerülhet megrendezésre, mivel a mai túlpolitizált magyarországi légkörben az intézmény jó hírnevét pusztán attól is védeni kell, hogy nehogy rosszindulatú, megalapozatlan vádak érjék a katolikus egyetemet.

Pedig – ahogy az esemény leírásából is kitűnik – nem pozitív színben tüntették volna fel az 1917-es eseményeket, mindössze arra keresték volna a választ, hogy civilizációs törésvonal volt-e a bolsevik hatalomátvétel. – A bolsevizmus, amelyet a történelem betetőzésének tartott a marxista történelemszemlélet, valójában fenntarthatatlannak és civilizációtörténeti szempontból átmenetinek bizonyult. A Szovjetunió felbomlása és megszűnése látványosan igazolta azokat, akik a kommunista mozgalmat az emberi természettel összeegyeztethetetlennek tartották – írták a meghívóban.

Lapunk megkereste a rektori hivatalt is, hogy megtudjuk, az egyetem vezetése döntött-e a törlésről, valamint ha igen, akkor miért tarthatatlan, ha egy politológia tanszék megvitatja a bolsevizmus hatásait. Kérdéseinkre viszont csak egy egymondatos választ kaptunk: „Az információikat mindössze annyiban tudjuk megerősíteni, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen ilyen tárgyú konferencia nem kerül megrendezésre.”

Botos Máté, a politológia tanszék vezetője a törlésről szóló Facebook-posztban mindenesetre azt írta: „az esemény szervezőjeként kénytelen vagyok a közösségi oldalon nyilvánossá tett konferenciát törölni, mert nem szeretném, ha bárki számára is arra adhatnék alkalmat, hogy személyemen keresztül egy – az 1917-es oroszországi szörnyűségeket pozitívan semmiképpen nem értékelő – intézményt megalapozatlanul támadjon.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.17.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.