Tüntetésre készülnek a diákok januárban

MN

2017. szeptember 21., csütörtök 17:19, frissítve: csütörtök 17:46

„Január 19-én ne menj suliba! Mutassuk meg, hogy nem állunk be a sorba és nem tűrjük a szabadidőnk elvesztését” – e mondatokkal hívják tüntetni a diákokat a Facebookon, szúrta ki a Hvg.hu.

Azt írják, az oktatás, aminek részesei, korántsem modern, és tudatni szeretnék, hogy ebből elegük van: „Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna és, hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani. Igenis fontos tanulni a múltat, de ahogy telik az idő, bővülnek az ismeretek, velük együtt a tananyag, és ez egy idő után borzalmasan felhalmozódik.”

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a fiatalságuk „siralmasan” nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnák ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban.

„Ha ez nincs meg, nem leszünk naprakészek, nem tanulunk meg önállóan élni, saját értékrend és értékelés útján döntést hozni, és nem lesz szabad az elménk” – tették hozzá, kiemelve, hogy azt is fontos tudniuk, hogy „mi az érzékelhető problémáink forrása, háttere”.

A szervezők a finn oktatási rendszert hozzák ellenpéldának: „nincs osztályzás az első években, nem alakul ki kiközösítés, rövid a tanítási idő”. Ezután megfogalmazzák a tüntetés céljait: „szeretnék felvilágosítani a diákságot az oktatás modern rendszereiről, felhívni a figyelmet a problémákra, és azokra megoldást keresni”. Azt írják, egy élhetőbb, gyerekekre szabottabb oktatási rendszerben szeretnének tanulni.

Korábban egy szintén Facebookon terjedő nyílt levélben üzent egy fiatal lány az Oktatási Hivatalnak. Azt írta: „Utálom az egészet, amit maguk művelnek.”

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.