Tüntetésre készülnek a diákok januárban

MN

2017. szeptember 21., csütörtök 17:19, frissítve: csütörtök 17:46

„Január 19-én ne menj suliba! Mutassuk meg, hogy nem állunk be a sorba és nem tűrjük a szabadidőnk elvesztését” – e mondatokkal hívják tüntetni a diákokat a Facebookon, szúrta ki a Hvg.hu.

Azt írják, az oktatás, aminek részesei, korántsem modern, és tudatni szeretnék, hogy ebből elegük van: „Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna és, hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani. Igenis fontos tanulni a múltat, de ahogy telik az idő, bővülnek az ismeretek, velük együtt a tananyag, és ez egy idő után borzalmasan felhalmozódik.”

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a fiatalságuk „siralmasan” nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnák ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban.

„Ha ez nincs meg, nem leszünk naprakészek, nem tanulunk meg önállóan élni, saját értékrend és értékelés útján döntést hozni, és nem lesz szabad az elménk” – tették hozzá, kiemelve, hogy azt is fontos tudniuk, hogy „mi az érzékelhető problémáink forrása, háttere”.

A szervezők a finn oktatási rendszert hozzák ellenpéldának: „nincs osztályzás az első években, nem alakul ki kiközösítés, rövid a tanítási idő”. Ezután megfogalmazzák a tüntetés céljait: „szeretnék felvilágosítani a diákságot az oktatás modern rendszereiről, felhívni a figyelmet a problémákra, és azokra megoldást keresni”. Azt írják, egy élhetőbb, gyerekekre szabottabb oktatási rendszerben szeretnének tanulni.

Korábban egy szintén Facebookon terjedő nyílt levélben üzent egy fiatal lány az Oktatási Hivatalnak. Azt írta: „Utálom az egészet, amit maguk művelnek.”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.