Tüntetést tartanak a diákok, ha Orbán nem vitázik velük

2018. január 31., szerda 20:21, frissítve: csütörtök 07:30

„Balog Zoltán miniszter nem reagált a diákok problémáira, ezért Orbán Viktorhoz fordulunk, aki február 7-ig jelezheti, hogy kész-e velünk nyilvános vitát folytatni” – mondta a Magyar Nemzetnek Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament (FDP) képviselője szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a szervezet sajtótájékoztatóján. Amennyiben nem jön létre a vita, akkor február 23-án országos tüntetést szerveznek az oktatási reformok elérése érdekében – tette hozzá.

A diákok január 19-én több ezer fős tüntetést tartottak a Kossuth téren, ahol határidőt szabtak a humántárcának, hogy a hónap utolsó napjáig terjesszen elő jogszabály-módosításokat az oktatási rendszer fejlesztését célzó 12+1 pontjuk alapján. Ebben egyebek között a tanórák számának csökkentését, a tananyag modernizálását, a túlterhelést jelentő mindennapos testnevelés megszüntetését, a diákönkormányzatok jogainak kiterjesztését és elérhetőbb felsőoktatást követelnek.

„Orbán Viktor részt vett a rendszerváltásban, segítse a diákokat az oktatási rendszerváltásban” – indokolta Gyetvai, hogy miért számítanak a miniszterelnök válaszára. Arra a felvetésre, hogy mennyire tartják valószínűnek a vita létrejöttét, úgy reagált, hogy Orbán Viktor hivatása és kötelessége a jövő nemzedékeinek segítése, ezért felelős vezetőként vállalnia kell a vitát.

A Független Diákparlament #diakvagyok jelszóval netes mozgalmat hirdet, ezzel a címkével várják a közösségi oldalakon a diákok szöveges, fotós vagy mozgóképes üzeneteit, amelyekben elmondják és bemutatják, hogy miért rossz ma diáknak lenni. Ezzel párhuzamosan – már lefolytatott egyeztetés eredményeként – negyven településen tartanak majd diákfórumokat, derült ki a minisztérium előtt tartott performanszon.

Hétvégén zárul az oktatási minimumról szóló egyeztetéssorozat nyolc – zömében baloldali – ellenzéki párttal, ismertette szerdán a Magyar Nemzettel Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Az eddigi elképzelések szerint 30 tanórára vennék vissza a diákok óraterhelését, ami együtt járna a tanárok terhelésének csökkentésével is, illetve a Nemzeti alaptantervben rögzített tananyagot is csökkentenék és újrastrukturálnák. A PDSZ és más szakmai szervezetek által négyévente megismételt szakmai rendezvénysorozattól 2014 óta távol maradnak a kormánypártok. (U. Gy.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.01.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.