Meccsel tiltakoztak a felsőoktatás központosítása ellen

MTI

2015. július 5., vasárnap 21:25

A felsőoktatás központosítása, az egyetemi autonómia csorbítása ellen tüntettek mintegy százötvenen vasárnap este Budapesten az Országház épülete előtt, az Oktatói Hálózat és a Veszélyben az Egyetemeink Csoport rendezvényén.

A demonstráción felszólaló Majtényi Balázs, az ELTE docense szerint a kormány tisztességtelen eszközökkel járt el, amikor a nyilvánosság kizárásával, érdemi tárgyalások nélkül kötött háttéralkuk révén alakította át a rendszert. Hozzátette, hogy ennek eredményeként 60 felsőoktatási szakot töröltek el, az államtudományi képzést „monopolizálták” a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, hétfőn pedig a konzisztóriumok felállításáról szavazhat a törvényhozás.

A demonstráción szimbolikusan egy egyetemek–kormány focimeccset is lejátszottak, amelyen a fehér inges, nyakkendős „politikusok” nagyobb térfelet és kisebb kaput, valamint folyamatos bírói segítséget kaptak.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.