Meccsel tiltakoztak a felsőoktatás központosítása ellen

MTI

2015. július 5., vasárnap 21:25

A felsőoktatás központosítása, az egyetemi autonómia csorbítása ellen tüntettek mintegy százötvenen vasárnap este Budapesten az Országház épülete előtt, az Oktatói Hálózat és a Veszélyben az Egyetemeink Csoport rendezvényén.

A demonstráción felszólaló Majtényi Balázs, az ELTE docense szerint a kormány tisztességtelen eszközökkel járt el, amikor a nyilvánosság kizárásával, érdemi tárgyalások nélkül kötött háttéralkuk révén alakította át a rendszert. Hozzátette, hogy ennek eredményeként 60 felsőoktatási szakot töröltek el, az államtudományi képzést „monopolizálták” a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, hétfőn pedig a konzisztóriumok felállításáról szavazhat a törvényhozás.

A demonstráción szimbolikusan egy egyetemek–kormány focimeccset is lejátszottak, amelyen a fehér inges, nyakkendős „politikusok” nagyobb térfelet és kisebb kaput, valamint folyamatos bírói segítséget kaptak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.