Turi-Kovács: Törvénytelen a földeladás

2015. szeptember 1., kedd 05:30, frissítve: kedd 08:10

Az állami földek privatizációjára nincs felhatalmazása a kormánynak a földforgalmi törvény alapján – írta a Kisgazda Polgári Egyesület választókerületi vezetőinek küldött tegnapi körlevelében Turi-Kovács Béla.

A lapunk birtokába került dokumentumban az egyesület országos elnöke – aki fideszes parlamenti képviselő is – kifejtette: a kormány parlamenti döntés nélkül jelentette be, hogy megkezdi az állami földek értékesítését. A polgári kisgazdák álláspontja azonban egyértelmű: az alaptörvény a földet, vizet, természeti kincseinket nemzeti örökségünknek minősíti, alkotmányos védelemben részesíti.

A földforgalmi törvény pedig csak arra jogosítja fel a kormányt – írta Turi-Kovács –, hogy a 650 ezer hektárnyi állami földet haszonbérbe adja, megműveltesse, azokon mintagazdaságokat hozzon létre, az önkormányzatoknak szociális célokra átadja, elcserélje, vagy kisebb területeket kiegészítésként eladjon.

Bár a földprivatizáció „jogalapja kétséges”, a kormány „figyelmeztetéseink ellenére” kitart eredeti szándéka mellett – mutatott rá Turi-Kovács. Megemlítette: kifogásolták, hogy az „akció az ötletelés szintjén van”, senki sem folytatott le eljárást az eladandó földek kijelölésére, „különösen pedig nem egyeztettek (a legközelebbi körön kívül) senkivel arról, hogy milyen feltételei vannak a föld vételének”.

A tervezett földeladás „előkészítettségét” mutatja a kisgazda vezető szerint az, hogy eredetileg 400 ezer, majd 380 ezer, illetve 300 ezer hektár föld eladásáról beszélnek. – Az a különös helyzet van tehát, hogy az eladó úgy hirdet vételi lehetőséget, hogy nem tudja, mi a portéka – fogalmazott a politikus. Hangsúlyozta: „csatát vesztettünk, de a jó békéért még harcban állunk”. Turi-Kovács arra kérte a kisgazdákat, figyeljék, hogy a saját területükön milyen kezdeményezések vannak állami földek eladására, és ha „bármilyen hatósági vagy a Fideszhez közelálló körökből ismertté válik, hogy hol, milyen területeket jelölnek ki eladásra, azt azonnal jelezzék a központi irodánknak”.

Hozzátette: „folyamatosan bombázzák” a földművelésügyi tárcát információkért. – A minimális cél most az, hogy lehetőleg megakadályozzuk a további föld- és vagyonkoncentrációt, és a termőföld a kis- és középbirtok erősítését szolgálja – zárta levelét a politikus. Turi-Kovács Béla néhány hónapja arról beszélt: 2010 óta formálissá vált a polgári kisgazdák és a Fidesz kapcsolata.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.