Úgy fest, nem sürgős az EU-nak Kovács Béla ügye

MTI

2017. május 16., kedd 16:46, frissítve: kedd 17:03

Az Európai Parlament (EP) nem kereste meg a Legfőbb Ügyészséget (LÜ) Kovács Béla (Jobbik) EP-képviselő mentelmi jogának újabb felfüggesztése miatt – mondta Fazekas Géza, az LÜ szóvivője újságírói kérdésre egy keddi háttérbeszélgetésen.

Fazekas Géza ismertette: a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) ajánlása alapján, fiktív gyakornoki foglalkoztatás gyanújával, költségvetési csalás miatt indult nyomozásban tavaly szeptemberben kérték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az EP korábbi, ugyancsak Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó döntése ugyanis csak a kémkedési ügyre vonatkozott. Mivel a mentelmi jog felfüggesztése konkrét bűncselekményhez kapcsolódik, újra kérniük kellett a mentelmi jog felfüggesztését – magyarázta.

A szóvivő azt mondta: az EP-től annyi tájékoztatást kapott az ügyészség, hogy a jogi bizottság elé utalták az ügyet, ahol raportőrt jelöltek ki.

Arra az újságírói kérdésre, mennyiben nehezíti az eljárást, hogy ennyi idő alatt nem függesztették fel a képviselő mentelmi jogát, Fazekas Géza azt mondta: amíg nem függesztik fel a mentelmi jogot, nem járhatnak el, „meg van kötve a kezünk”. Ez „nyilván nem segíti az eljárást” – hangsúlyozta.

Az LÜ korábban azt közölte, hogy a gyanú szerint Kovács Béla 2012–2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy emberrel, akik a szerződések szerint a képviselő mellett Brüsszelben több hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek. Az ügyészség szerint azonban a négy ember nem járt Brüsszelben, és ott nem dolgozott a politikusnak. Mindezzel Kovács Béla jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak – közölte még tavaly az ügyészség.

A politikus mentelmi jogát egy másik ügyben függesztette fel az Európai Parlament tavaly október 14-én. Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat. A mentelmi jog felfüggesztését követően a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Bélát tavaly december 4-én. A politikus panasszal élt, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést is előterjesztett. A panaszt a Legfőbb Ügyészség elutasította.

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője az MTI-t kedden arról tájékoztatta, hogy az ügyben 2017. június 20-áig hosszabbították meg nyomozást.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.