Ügyészségi vizsgálat a kórháztervek miatt

2018. március 7., szerda 14:14, frissítve: csütörtök 07:58

Egyelőre nem döntött az ügyészség arról, elrendelik-e hűtlen kezelés miatt a nyomozást a nyíregyházi kórházfelújítás előkészületei ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügyben Helmeczy László ügyvéd és Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi képviselő-jelöltje egyaránt feljelentést tett azt követően, hogy a Kúria megerősítette a már jogerős bírósági döntést. Eszerint a Debreceni Ítélőtábla elmarasztalta a kórházat, a magyar államot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, illetve egy tervező céget, a Fatum Property Ingatlanberuházó Kft.-t.

Az ügy a helyi Jósa András Oktatókórház 2016-ban átadott, 16 milliárd forintos bővítésének tervezéséről kötött szerződésekről szól. A tervek elkészítésére először a Nyírterv-Plusz Kft.-vel szerződtek 252 millió forint értékben. A fideszes Seszták Oszkár vezette megyei közgyűlés azonban 2010-ben késedelemre és hibás teljesítésre hivatkozva felbontotta a szerződést. A képbe került Fatummal aztán ugyanerre a munkára már jóval drágábban, 626 millió forintért szerződtek. Az új tervező aztán, tudomást sem véve a szerzői jogokról, a Nyírterv szakembereinek terveit használta fel és alakította tovább. A Nyírterv bírósághoz fordult, az eljárás során jogerősen megállapították: jogosulatlanul használták fel az elkészült terveket. Ezt a döntést hagyta helyben a Kúria. A bírósági döntés értelmében a vesztes államnak és intézményeinek kell az összességében 300 millió forintos kártérítésből több mint 200 milliót megfizetni a Nyírterv részére.

Lövei Csaba egyébként a bíróság döntése után azt közölte: az ügy idején, 2010-ben Kovács Ferenc mostani nyíregyházi polgármester volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Fejlesztési Holding felügyelőbizottságának elnöke. Lövei szerint a szerzői jogok miatti kártérítés megfizetésének kötelezettsége vagyoni hátrányt jelent az államnak, ezért fordult az ügyészséghez az ügyben – nem először. A szabolcs-szatmár-beregi főügyészség érdeklődésünkre azt írta: 2012-ben már folyt büntetőeljárás, de akkor bűncselekmény hiányában megszüntették. Az idén februárban tett feljelentéseket azonban úgy értékelte az ügyészség, hogy új adatokat tartalmaztak, ezért rendelték el a feljelentés kiegészítését.

Nem ez az egyetlen, a beruházás körülményeivel összefüggő eljárás. A tervek felhasználása okán az adóhivatal a szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének gyanúja miatt nyomoz. A megyei főügyészség helyettes szóvivője, Borsodi-Buss Emese azt írta: az eljárásnak nincs gyanúsítottja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.06.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.