Új kihívások várnak a kormányzatban Balog Zoltánra - Magyar Nemzet

Új kihívások várnak a kormányzatban Balog Zoltánra

2017. augusztus 29., kedd 11:24, frissítve: kedd 17:14

A stratégiai és gazdasági kabinet után családügyi kabinetet is alakított a kormány kedden – vette észre a Magyar Nemzet. A Magyar Közlöny hétfői számából kiderül, hogy az új kabinet feladata „a kormányzati előterjesztések, a kormányzati fejlesztési programok, a kormányzati szakpolitikai stratégiák, valamint a központi költségvetésről szóló törvény tervezetének népesedés- és családpolitikai szempontból való vizsgálata és véleményezése” lesz, a családpolitikai intézkedések folyamatos vizsgálata, illetve javaslattétel „egyes népesedéspolitikai szempontból fontos jelenségek vizsgálatára”. 

A kabinet vezetését Balog Zoltánra, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetőjére bízzák, míg tagjai a miniszterelnök általános helyettese (Semjén Zsolt), a Miniszterelnökséget vezető miniszter (Lázár János), a nemzetgazdasági miniszter (Varga Mihály), az igazságügyi miniszter (Trócsányi László) és a miniszterelnök kabinetminisztere (Rogán Antal) lesznek. Ezenkívül a kabinet ülésén állandó jelleggel meghívott az Emmi „a kabinet titkári feladatait ellátó család- és ifjúságügyért felelős államtitkára”, vagyis Novák Katalin. 

A kabinet tagjai a testületben végzett tevékenységükért tiszteletdíjban vagy más juttatásban nem részesülnek, emellett kötelesek személyesen részt venni az üléseken. A kabinetnek a feladatai ellátásához szükséges gyakorisággal, de legalább havonta kell üléseznie.

Azt, hogy a kormányzati struktúrát kabinetek létrehozásával alakítják át, tavaly júliusban jelentette be Lázár János. A kabinetek politikai döntéshozó szervek, és azért hozták létre őket, hogy a kormányüléseken rendelkezésre állónál több időt adjanak a jelentős döntések előkészítésére, egyeztetésekre, hogy hatékonyabb legyen a kormányzati tevékenység. A stratégiai kabinetet Lázár vezeti, míg a gazdaságiért Varga Mihály felel, de mindkét kabinet ülésén állandó meghívottként részt vesz Rogán Antal is. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.