Új KRESZ-re van szükség?

PR

2012. május 5., szombat 15:30

Megérett a KRESZ a változásra – jelentette ki a nagyobbik kormánypárt portáljának adott interjújában Bíró Márk. A fideszes képviselő szerint egyes esetekben aránytalanul nagyok a büntetési tételek Magyarországon.

Az utóbbi időben több olyan lakossági fórumon voltam, ahol nagyon sokan mondták nekem, hogy baj van a KRESZ-szel; aránytalanul elszaporodott ezeknek a panaszoknak a száma – jelentette ki Bíró Márk.

A fideszes országgyűlési képviselő példaként megemlítette, hogy Nógrád megyében több nem használt vasúti vonal van, de sok helyen még mindig kint vannak ott a vasúti fényjelző berendezések. Ha kiég a lámpa fehér izzója, amely előbb-utóbb biztosan bekövetkezik – abban az esetben az ott élők megállás nélkül át fognak menni, mert mind tudják, hogy arra nem jár vonat. Ha pedig áthajtanak a lámpán, akkor a jelenlegi szabályok szerint 60 ezer forintot kell fizetni, de láttam olyan tervezetet, mely szerint a jövőben 300 ezer forint lenne ez a büntetési tétel – mutatott rá. Hozzátette: amennyiben ez a tervezet megvalósulna, akkor egy ott élő ember negyedévi fizetését meghaladó összeg lenne a büntetés.

A gyorshajtásokról szólva elmondta, azonos, csekély mértékű sebességtúllépésért külföldön 35 euróra büntetnek, míg hazánkban ez az összeg – jelenlegi árfolyamon – 107 euró. Az ottani fizetés 3000 euró, az itteni Nógrád megyei fizetések pedig 330 eurót tesznek ki – hangsúlyozta.

„Nem büntetés alóli mentséget akarok, hanem legyen egy olyan szabályozás – adott esetben egy új KRESZ –, amely nemcsak szankcionál, hanem normális közlekedésre is nevel; ami valóban prevenciót biztosít a közlekedésben résztvevőknek” – fogalmazott.

A fideszes politikus emlékeztetett arra is, hogy az Országos Taxis Szövetség levélben fordult Lázár János frakcióvezetőhöz azért, hogy a taxiközlekedés érdekében módosítsák a KRESZ-t. Mint ismert, a szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy nagymértékben emelkedett száma a taxisok pár perces megállásai miatt kirótt 30 ezer forintos  pénzbírságok kiszabásának, „pedig ők csak a munkájukat végzik, azért állnak meg, hogy az utas ki és be tudjon szállni a járműbe”.

Bíró Márk szólt arról is, hogy kezdeményezték a belügyminiszter meghívását a május 7-i frakcióülésre. Minden KRESZ-hez kapcsolódó szabály megalkotója a Belügyminisztérium, ezért velük kell konzultálnunk először – szögezte le a politikus. Bíró Márk kijelentette: úgy gondolja, hogy ki kell nyitni a lehetőségeket, a társadalommal és a szakemberekkel karöltve egy olyan KRESZ-t kellene alkotni, amely megfelel a XXI. századi követelményeknek.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.