Új remény az emlőrákosoknak

BL

2011. december 8., csütörtök 15:56

Két új rákgyógyszer ígéretes eredményeiről számoltak be szakemberek a San Antonióban megrendezett mellrákszimpóziumon: mindkettő jelentősen meghosszabbította az áttétes emlőrákban szenvedő nők túlélését a klinikai kipróbálás során.

Egy nagy nemzetközi tanulmányban a pertuzumab elnevezésű szer átlagosan 18 hónapig tartotta féken a betegséget, míg a szokásos terápia mellett a kontrollcsoportnál ez az időtartam csak 12 hónap volt.

A másik klinikai próbában a korábban egyébként szervátültetett pácienseknél a kilökődés megelőzésére használt everolimus hatóanyagot vizsgálták előrehaladott emlőrákos nőknél, akiknél a hormonblokkoló kezelés hatástalan volt. Ez a szer 7 hónapig akadályozta meg az állapotromlást, míg a szokásos módon csak hormonális szereket kapott pácienseknél 3 hónap volt a haladék ideje.

A találkozón részt vevő onkológusok a herceptin 1998-as forgalomba kerülése óta a legjelentősebbként üdvözölték az ismertetett kemoterápiás eredményeket. A tényekhez azonban a szerek igen magas ára is hozzátartozik, akár 10 ezer dollárba (2,2 millió forint) is kerülhet egyhavi adagjuk.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.