Új támadás készül hazánk ellen

Magyar Nemzet

2013. április 23., kedd 05:55, frissítve: kedd 09:37

Azt javasolták az Európa Tanács jelentéstevői, hogy kezdjék el a hazánkat érintő monitoringeljárást – értesült a Magyar Nemzet. Erről bizottsági keretek között már ma tárgyalnak Strasbourgban. Az Orbán-kormány arra számít, hogy a tavasz végén, nyár elején újabb összehangolt uniós támadás indul hazánk ellen.

Jól jelzi a Magyarországgal kapcsolatos megosztottságot, hogy – a lap információi szerint – visszaadta megbízatását Jana Fischerová, az Európa Tanács (ET) egyik jelentéstevője. A Magyar Nemzet úgy tudja, a cseh konzervatív képviselő azután mondott le posztjáról, hogy nem tartotta elég megalapozottnak az ET parlamenti közgyűlése megbízásából hazánkról készült jelentést. Kormányközeli szereplők tegnap arról tájékoztatták a lapot, hogy Fischerová további, alaposabb jogi vizsgálatokat látott volna szükségesnek, de Kerstin Lundgren svéd liberális politikus javaslatára végül mégis az a tervezet került a bizottság elé, hogy az ET indítsa meg a Magyarországot érintő monitoringeljárást.

Fischerová lemondásával azonban maga a jogi helyzet is vitássá vált – hívta fel a figyelmet az eljárás részleteit ismerő Magyar Nemzet forrása. Mindezt azzal indokolta, hogy a jelentéstevőknek nemcsak a dokumentum elkészítése a feladatuk, hanem az abban szereplő megállapításokat is képviselniük kell az eljárás során. A cseh képviselő lemondásával azonban ez most nem áll fenn – tette hozzá.

Ismert: múlt héten ismét magyar napot tartottak az Európa Parlamentben, ahol Viviane Reding uniós biztos Magyarországgal kapcsolatban úgy fogalmazott: a helyzet megoldására ott van a 7-es cikkely a kezünkben, „igaz, ez egy atombomba”.

Szilágyi Richárd

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.