Új márványtábla a szovjet obeliszken

MNO

2009. május 9., szombat 18:26

Megtartották Egerbektán a szovjet emlékmű márványtáblájának avató ünnepségét. Hegedűs János polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: az ünnepség spontánra sikerül majd, mert nem volt idő egyeztetni, hogyan is legyen a protokoll.
Elsőként a szovjet himnuszt hallgatták meg az egybegyűltek. Lincsevszkij Jurij Szergejevics veterán, mellkasán a harcokért kapott kitüntetéseivel állt megrendülten. Amint megszólalt a hangszóró, feszes vigyázzba állt, s végig szalutált. A koszorúzást követően hangzottak el a beszédek. Pavel Seludcsenkó, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének fehér egyenruhás attaséja hangsúlyozta, hogy a szovjet nép győzte le a fasiszta Németországot, de ez 28 millió ember életébe került.

V. Muratov Anatolij Szemenovszkij a kétmillió egykori katonát tömörítő Moszkvai Veterán Egyesület nevében köszönte meg, hogy Magyarországon is emlékeznek az elesettekre. Egy orosz mondást is idézett: „Semmi nincs elfelejtve, senki nincs elfelejtve”.

(Forrás: heol.hu)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.