Újabb 1,3 milliárdot kap az ORÖ

2016. december 21., szerda 12:01, frissítve: szerda 17:27

Véleménye szerint akár adósság rendezésre is fordíthatja az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) azt az 1,3 milliárdnyi forintos támogatást, amelyet biztosít számukra a kormány - erről beszélt a Magyar Nemzet kérdésére Balogh János, a szervezet elnöke év végi közgyűlésükön. Az ORÖ vezetője azt is elmondta, hogy a támogatásról hivatalosan nem értesítették.

Mint a Hír TV ma reggel beszámolt róla, „speciális támogatás" címén az ORÖ-nek 1,3 milliárd forintot ítéltek meg. Az intézkedés a tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az ORÖ-nek szánt hatalmas összeg már csak azért is meglepő, mert a szervezetnek 1,6 milliárdnyi adófizetői forintot kell visszafizetnie az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) részére, miután azt szabálytalanul költötték el a Híd a munka világába program kapcsán. Mint korábban beszámoltunk róla, már ezt az adósságot is feltűnően méltányos feltételekkel rendezheti az ORÖ: 11 hónapon át mindössze havi 5 millió forintot kell törleszteniük, míg a tizenkettedik hónapban a fennmaradó több mint másfél milliárdot. Ám a hatalmas adósság úgy tűnt, hogy eddig sem aggasztotta a roma önkormányzatot, ugyanis idén például Balogh János jelenlegi elnök számára egy hétmillió forintos Audi A4-est szereztek be a közgyűlés felhatalmazása nélkül. Ráadásul nemcsak az ominózus 1,6 milliárd forinttal adós a szervezet, hanem ezen felül további félmilliárd forinttal is tartoznak minisztériumoknak, különböző cégeknek és ügyvédi irodáknak. Ez azt jelenti, hogy az ORÖ-nek összesen 2,1 milliárd forintot kell visszafizetnie.

Megszüntetik a roma önkormányzat irodahálózatát. Az egyhangúlag elfogadott előterjesztés értelmében a hálózatot december 31-ével felszámolják. A fővárosi kormányhivatal már korábban törvénytelennek ítélte az irodák létrehozását. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.