Újabb aranyköpés a Kárpátok Cicerójától

2012. szeptember 20., csütörtök 12:49, frissítve: vasárnap 15:29

Medgyessy Péter szerint jelenleg egyedül Bajnai Gordon alkalmas a miniszterelnök-jelöltségre a baloldalon. A korábbi miniszterelnök szerint Gyurcsány Ferenc megbocsáthatatlan hibát követett el, Mesterházy Attila MSZP-elnökről pedig úgy vélekedett, hogy "nem érett meg" a kormányfőjelöltségre. Medgyessy eleresztett egy újabb aranyköpést is.

Medgyessy Péter szerint Bajnai Gordon volt kormányfő az egyedüli személy ma a baloldalon, aki alkalmas a 2014-es miniszterelnök-jelöltségre. Az egykori miniszterelnök – akit ebbéli hivatalában lemondása után Gyurcsány Ferenc követett 2004 szeptember végén – a TV2 Mokka című műsorának csütörtöki adásában úgy értékelt: Bajnai az, aki képes integrálni, illetve egy nehéz gazdasági helyzetet kezelni.

Medgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc olyan hibát követett el, ami megbocsáthatatlan – nagy mértékben az ő politikájának köszönhető, hogy a jelenlegi kormánypártoknak kétharmados többségük van a parlamentben –, Mesterházy Attila, az MSZP jelenlegi elnöke pedig még „nem érett meg” a kormányfőjelöltségre.

Medgyessy már korábban, a Dob Köztársaság augusztusi rendezvényén is méltatta Bajnait. Úgy fogalmazott: a leginkább értékelhetőnek az ő ténykedését tartotta a baloldal 2002 és 2010 közötti teljesítményéből.

Szigetvári Viktor, a Bajnai-szervezet kurátora, az MSZP egykori kampányfőnöke állítja, hogy nem folyik külföldről pénzelt politikai alternatívaképzés azáltal, hogy a Clintonhoz közeli Center for American Progress, melynek létrehozásában közreműködött Soros György üzletember is, komoly milliókat öl a Haza és Haladás Alapítványba.

Az egység kikényszerítése

Bajnai Gordon 2009 áprilisa és 2010 májusa között vezette a szocialista kormányt, eddig egyetlen parlamenti választáson sem indult még. Az általa és Gyurcsány Ferenc által vezette kormányok gondolkodás nélkül végrehajtották azokat a diktátumokat – a nyugdíjak csökkentése, a közszféra béreinek befagyasztása, valamint a gyes és a gyed idejének lerövidítése – amelyeket akkor a Nemzetközi Valutalap diktált nekik. Az IMF ezt sajátságos módon sikersztorinak nevezte. A korábbi miniszterelnök alapítványa augusztusban dolgozatot készített arról, hogy az új, 106 egyéni választókerületes rendszerben hogyan lehetne két év múlva választásokat nyerni. A közel százoldalas, komoly csúsztatásokat tartalmazó tanulmány látható célja a baloldali egység kikényszerítése.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Magyar Nemzet kedden pedig arról számolt be, hogy a Facebookon a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány felügyelőbizottsági elnöke, Oszkó Péter egy lesérült labdarúgóhoz hasonlította Gyurcsány Ferencet. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere azt írta a Demokratikus Koalíció első emberéről, hogy a „saját pár százezres táborán kívül évekig nem lesz képes szavazókat megszólítani”, és „az érdemi ellenzéki alternatíva kialakulását hátráltatja”. Az mno.hu úgy értesült, hogy egyelőre biztosan nem is fog választási szövetséget kötni egymással az MSZP és a DK, bár sokan a most hétvégi közeledés kapcsán már ennek lehetőségéről írtak.

Újabb aranyköpés

Medgyessy Péter arról is beszámolt, hogy a közelmúltban Kínában járt. Ennek kapcsán jegyezte meg, hogy „Magyarország egyfajta híd lehet Közép-Kelet-Európa és Kína között. Egy híd, amelyiken a kínaiak át tudnak menni, biztonságban érzik magukat, innen próbálnak a piacok felé orientálódni, mert ez egy jó hely a számukra, és persze ezáltal Magyarországon is munkahelyeket teremtenek és fejlesztéseket hoznak.”

A „Kárpátok Cicerójához” olyan legendássá vált mondatok köthetők, mint „Amikor felcserepedő gyermek lettem”, vagy amikor önmeghatározásként azt mondta, hogy ő „értékpárti, szegénységpárti, becsületpárti, szorgalom- és értelmiségpárti, magyarpárti”. Kabinetjéről egy alkalommal úgy szólt: „Ez volt az első kormány, amelyik minden ígéretét betartotta. De ez meg fog változni.” Egyszer pedig úgy fogalmazott: „lehetséges, hogy nekem korlátos a fantáziám”.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.