Újabb győzelemről beszélnek a „kórházvédők”

MNO

2008. augusztus 28., csütörtök 18:11

Újra megvédettnek nyilvánították az egri kórházat a „kórházvédők” a csütörtökön Egerben tartott nagygyűlésen, mivel szerintük a vagyonkezelési tenderen nyertes HospInvest a megadott, szeptember elseji határidőig nem kap engedélyt a kórház működtetésére.
Az eredetileg július 1-jére tervezett átvétel után, szeptember 1-jével sem tudja átvenni az intézményt a HospInvest Zrt. - közölte Pócs Alfréd, a „kórházvédő bizottság” tagja, magyarázatul hozzáfűzve, értesüléseik szerint az illetékes népegészségügyi hatóság immár másodszor „dobta vissza” kiegészítésre a működési engedélyért beadott kérelmet. Mindez a „kórházvédők” szerint azt jelenti, hogy a HospInvest nyilatkozatai ellenére nincs meg az intézmény működtetéséhez elegendő szakdolgozói létszám - tette hozzá.

Pócs Alfréd a továbbiakban kétségbe vonta a HospInvest korábbi bejelentését, miszerint az intézmény 721 aláírt szerződéssel rendelkezik. Mint mondta, ezt alátámasztja, hogy a cég újabb 60 nap haladékot kért a Heves Megyei Közgyűléstől az intézmény működtetésének átvételére.

A továbbiakban kifogásolta, hogy a népegészségügyi szolgálatnak mind az érdekképviseletek, mint az orvosi kamara, mind az egri városi önkormányzat jelezték, hogy ellenőrizni kívánják a HospInvest által közölt adatokat, ám ezt nem tették számukra lehetővé. Szerintük jogtalanul, ezért fellebbeznek a határozat ellen és akár bíróságra is mennek jogaik biztosításáért - mondta Pócs Alfréd.

Mánya Kristóf, a Magyar Orvosi Kamara titkára, a „kórházvédő bizottság” tagja arról szólt, hogy a HospInvest orvostoborzást folytat országszerte, mint mondta, sikertelenül. Ugyanakkor tolmácsolta a kamara hivatalos véleményét, miszerint az az orvos, aki Egerbe szerződik, azt kockáztatja, hogy a testület etikai bizottsága elé kerül. A kamara ugyanis a kórházat védett intézménnyé nyilvánította - jelentette ki a titkár.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének intézményi vezetője cáfolta, hogy 40 egri civil szervezet állt ki a HospInvest mellett. Ezzel kapcsolatban idézte Bárdos Ferencnek, az Egri Civil Kerekasztal vezetőjének levelét, aki szerint csupán néhány szervezet 40 képviselője tett ilyen nyilatkozatot. Deák Gábor, a HospInvest elnöke az MTI megkeresésére nem kívánt reagálni az elhangzottakra. A Heves Megyei Közgyűlés pénteki ülésén dönt arról, hogy megadja-e a 60 nap haladékot a HospInvestnek, amely előzőleg 20 évre nyerte el pályázaton az intézmény vagyonkezelésének jogát.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.