Újabb jogsértést követett el az LMP + Videó

LM

2012. április 2., hétfő 10:07, frissítve: hétfő 12:20

A Kúria megerősítette az Országos Választási Bizottság (OVB) LMP-t elmarasztaló határozatát, megerősítve a választási testület döntését, amely szerint jogsértő volt a Parlament épületében tartott aláírásgyűjtés.

Korábban már elmeszelte a Kúria a pártot, mikor is az LMP olyan akciót hirdetett, melynek során értékes ajándékokat ígértek annak, aki a legtöbb aláírást gyűjti össze a népszavazásra. Bővebben>>>

Eszerint az LMP a választási jogszabályban tilalmazott módon, azaz munkaidőben munkahelyen gyűjtött aláírásokat, amikor március 26-án két szocialista képviselő – Mesterházy Attila pártelnök és Ujhelyi István képviselő Jávor Benedek LMP-s képviselő jelenlétében – sajtótájékoztató keretében nyilvánosan aláírta a kezdeményezés egyik aláírás-gyűjtési ívét. A két párt összeborulásával a HírTV Péntek8 című műsora is foglalkozott.

A Kúria a vasárnapi döntésével ezzel helyben hagyta az OVB március 29-i, azonos tartalmú határozatát; e végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye. Az OVB egy magánszemély kifogása nyomán marasztalta el a pártot, de a határozattal szemben jogorvoslattal éltek, így került az ügy a Kúria elé.


Határidő

Az ökopárt hétfőn délután négy óráig adhatja le a népszavazási kezdeményezését támogató aláírásokat az Országos Választási Irodának (OVI), az Országos Választási Bizottság (OVB) pedig várhatóan még aznap, vagy kedden elrendelheti az aláírások hitelességének ellenőrzését. Bővebben>>>

Az LMP egyébként minden alkalmat megragad: az MSZP pénteki fáklyás menetén is aláírásgyűjtésbe kezdett, majd folytatta azt szombaton a Sándor-palota előtti tüntetésen.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.