Újabb magas rangú rendőrök előzetesben + Videó + Képek

PR

2012. június 7., csütörtök 15:37, frissítve: csütörtök 18:04

Elrendelték a rendőri korrupciós ügy újabb gyanúsítottjainak előzetes letartóztatását.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a múlt héten kirobbant rendőrségi korrupciós ügyben őrizetbe vett G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) volt szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetőjét és K. Attilát, a BRFK bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozóját.

Mint arról a Hír TV beszámolt, érdemben nem kommentálta a kollégáit érintő korrupciós botrányt Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese. Fülöp Valter köszönetet mondott az ügyet felgöngyölítő Nemzeti Védelmi Szolgálatnak és a Központi Nyomozó Főügyészségnek a megvesztegetett rendőrök lebuktatásáért.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetőjére és a BRFK egykori bűnügyi nyomozójára a szökés, elrejtőzés, illetve az eljárás megnehezítésének veszélye miatt kérték a kényszerintézkedés elrendelését.

A Hvg.hu szerint az egyik előzetesbe került személy az NNI-nél dolgozó Gulyás Imre, akinek a vezetői megbízatását hétfőn vonta vissza Hatala József országos rendőrfőkapitány. A vezető beosztású rendőri vezetőket érintő korrupciógyanús ügynek így már összesen hat gyanúsítottja van.

Zsarolás

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint arról szerdán hírt adtunk, megzsarolta a rendőrséget egy magát Vadásznak nevező ismeretlen a napokban kipattant korrupciógyanús üggyel összefüggésben egy elektronikus levélben; a Belügyminisztérium közölte, hogy nem enged teret egyetlen zsarolási célú felhívásnak sem.

A Népszabadság kedden arról írt, még legalább öt, legfeljebb tizenöt érintettje lehet a rendőrségi korrupciós ügynek. A lap beszámol arról is, hogy a belügyi tárca tájékoztatása szerint mindig indul belső vizsgálat, amikor olyan embert gyanúsítanak meg bűncselekménnyel, akiről biztonsági szakvélemény, C típusú átvilágítás készült.

Tovább dőlhetnek a dominók

Szerdán egyébként nem zárta ki a belügyminiszter, hogy további személycserék lesznek a rendőrség vezetésénél a korrupciós ügy miatt. Pintér Sándor a Hír TV-nek elmondta, hogy a felderítés előrehaladtával további személycserék várhatók. „A felderítés folyamata hosszú volt, de rendkívül pontos. Ennek az eredménye az, hogy a Legfőbb Ügyészség ilyen gyorsan és hatékonyan tud dolgozni” – tette hozzá, részleteket későbbre ígért.

A belügyminiszter kiemelte: a mostani elfogások is azt mutatják, hogy betartotta ígéretét, és rendet csinálnak a rendőrségen belül és kívül is. Ismert, újabb két, magas rangú rendőrtisztet vettek őrizetbe a rendőrségi korrupciós ügy miatt.

Összehangolt akció

A korrupciós ügynek korábban négy gyanúsítottja volt. A múlt héten összehangolt rendőri akcióval vették őrizetbe Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetőjét és Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetőjét. Az akcióban rajtuk kívül két civilt is bevittek a rendőrségre.

A négy személyt vasárnap helyezték előzetes letartóztatásba korrupció megalapozott gyanújával. A két civil közül az egyik V. László, az alvilági körökben jól ismert személy. Az ORFK egyébként szintén vasárnap rövid közleményben tudatta: Hatala József országos rendőrfőkapitány június elsejei hatállyal indoklás nélkül felmentette Gulyás Imre alezredest, Hopka Lajos felettesét, az NNI szervezett bűnözés elleni osztályának főosztályvezetőjét.

A BRFK-nál is változások voltak, a rendőrség honlapján szombaton megjelent közlemény szerint Török Zoltán lett a rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes, Kalmár Tamás helyét Pallagi Imre vette át a közrendvédelmi főosztálynál, Kuczik János Zoltán pedig a közlekedésrendészeti főosztály vezetője lett. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy további két gyanúsítottja is van az ügynek.

Forrás: MTI, Hír TV, MNO

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.