Újabb óriási pofon a baloldalnak

Kovács András

2012. május 15., kedd 19:51, frissítve: kedd 21:54

Súlyos vereséget szenvedett az MSZP és a Jobbik a hétvégi dunaújvárosi időközi választáson. Míg a szocialisták képtelenek egyesíteni korábbi táborukat a volt fellegvárban, addig a szélsőjobboldali párt híveinek az aránya a felére csökkent. A kormánypártok ismételten magabiztosan nyertek.

A tavaly július 3-i időközi választást követően ismételten a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte a dunaújvárosi képviselő-választást, amelyet a 10-es számú egyéni körzetben tartottak. A kormánypártok sikere több szempontból is óriási pofon a baloldalnak. Először is a Fejér megyei város 1994–2010 között az MSZP egyik legerősebb fellegvárának számított, ahol csak a 2006-os önkormányzati választáson tudta a Fidesz megszorítani a baloldalt. A szocialisták 2010-es összeomlását követően a városban a Fidesz szerezte meg az irányítást, de az MSZP támogatottsága közel 30 százalék maradt.

2011 elején úgy tűnt, hogy az MSZP képes visszaszerezni régi támogatóit „Acélvárosban”, mivel a 9-es körzetben tartott időközi választáson 44-36 arányban legyőzték a kormánypártokat. Ezzel szemben tavaly júliusban és most hétvégén is vereséget szenvedtek. Az MSZP tehát Miskolchoz hasonlóan még mindig nem tudja megnyerni egy régi stabilnak tartott bázisát, így kormányváltó szándékukat nehéz komolyan venni, ha a biztosnak tűnő körzetekben vereséget szenved.

Nagyobb vereség

Az MNO korábban megállapította a 10-es választókerületről, hogy az elmúlt 14 év tendenciáit nézve jól látszik, ez a körzet egészen a 2009-es EP-választásig a baloldal domináns területe volt, azonban akkor az MSZP tábora teljesen szétesett, így a Fidesz relatív többségével is simán nyerni tudott. A szocialisták gyengüléséből egyértelműen a Jobbik, valamint 2009-ben az MDF, míg 2010-ben az LMP profitált. Ha az utóbbi két erő szavazatait hozzáadjuk az MSZP-hez, akkor már el is tűnt a Fidesz előnye.

A pártok támogatottságának változása a dunaújvárosi 10-es körzetben

A vasárnapi választás legfőbb kérdése az volt, hogy képes-e az MSZP a korábbi bázisát egybeterelni, mivel ebben az esetben szinte biztos volt, hogy a párt elhódítja a mandátumot, így a városi közgyűlésben az ellenzéknek ugyanannyi képviselője lett volna, mint a Fidesz–KDNP-nek, amely csak a polgármester szavazatával tudta volna biztosítani a többségét. Azóta kiderült, hogy a szocialistáknak nem sikerült elhódítani a körzetet, ráadásul nagyobb arányban kaptak ki, mint 2010 őszén.

Sokat vett el az LMP

A részletes adatok alapján megállapíthatjuk, az MSZP annak ellenére nem tudta növelni a részarányát a körzetben, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága 45,3 százalékról 40,88-ra esett vissza. A választás másik vesztese a Jobbik volt, amely a miskolci fiaskó után ismételten komoly pofonba szaladt bele, mivel 13,89 százalékról 7,52 százalékra esett vissza a támogatottsága. A baloldali szavazótáboron belül a legnagyobb átrendeződés az LMP javára történt, mivel 6,89 százalékról 17,43 százalékra erősödtek. A választáson belépett egy független jelölt is, aki 6,61 százalékot kapott, de vélhetően mindkét oldalról hódított el szavazatokat.  

Jól látszik, hogy az MSZP továbbra sem tudja megszólítani korábbi táborát, így egyelőre esélye sincs a győzelemre korábbi fellegvárában, ami országos szinten sem jó előjel. 2000-ben az első Orbán-kormány hasonló időszakában a III. kerületben és Körmenden tartottak időközi választást. Akkor mindkét esetben az MSZP diadalmaskodott, ami jól mutatta, hogy az ellenzéki párt jó esélyekkel készülhetett a 2002-es választásokra, mivel korábbi stabil szavazói mögötte álltak, amiről napjainkban nem beszélhetünk.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.