Újabb pénzeső zúdul a közszolgálati egyetemre

2017. szeptember 22., péntek 11:31, frissítve: péntek 15:23

A közszolgálat fejlesztését nem lehet eléggé megfizetni: a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben jelentette be, hogy új forrásokat ad a Nemzeti Közszolgálati Egyetem eredetileg 17,5 milliárdos uniós támogatással felépített campusának fejlesztésére.

A kormányhatározat csak a jövő évre 6,8 milliárd forintos fejlesztési büdzsét szabott meg. Ebből többek között sportlétesítményeket terveznek és építenek majd az egyetem és az Orczy-kert területén – az indoklás szerint azért, hogy javítsák a hallgatók, de „mindenekelőtt a környéken lakók” életminőségét.

Talán a fakivágások miatti felháborodásból tanulva a rendelet azt is hangsúlyozza, hogy az Orczy-kert jelenlegi beépítettsége nem fog növekedni, és hogy több zöld felületet, a lakosság előtt is nyitott szabadidős és sportpályákat terveznek a területre.

A projekt részeként csónakázótóvá alakítanák az Orczy-kert tóját, és felújítanák a kertet övező kerítést; „történeti hagyományokhoz igazodva” pedig várhatóan felújítják az egyetem vívótermét. A kormányhatározat külön magyarázat nélkül arra is kitér, hogy át kell alakítani a Ludovika főépületének udvarán álló, üvegpiramis jellegű ablakokat, bár a teljes beruházást alig három éve adták át, így az ablakok is újnak számítanak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A sportprojekten túl egy másik jelentős elképzelés is megvalósul az egyetemen: elbontják a Korányi utcai irodaház betontömbjét, és új katasztrófavédelmi központot telepítenek oda.

A bontás, az újraparkosítás és a helyi tervezési költségek együtt is elérik a 2,4 milliárd forintos keretet.

Biztos jó helyre kerül?

Az új ráfordítással a Ludovika-beurházás eddigi költségei megközelítik az ötvenmilliárd forintot. De nem csak az épületegyüttesre mentek el milliárdok: mint korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, az Európai Bizottság jelezte, erősen túlárazhatták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatásfejlesztési programját. Az NKE képzési projektje 17,5 milliárd forintnyi uniós támogatásból valósult meg, ebből

a beruházók lapértesülés szerint 400 milliót számoltak el catering- és reprezentációs keretként, 3,7 milliárdos képzési és terembérleti költséget könyveltek el, a projekt előkészítésére pedig papíron 900 milliót fordítottak.

Az ügyben korrupciót gyanító LMP közérdekűadat-igénylésben kérte volna ki az egyetemtől a képzési programról szóló szerződéseket; Hadházy Ákos LMP-s társelnök elmondta, az egyetem rektora, Patyi András előbb százezreket kért volna az adatok kiadásáért, végül nem is küldte el a szerződéseket.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem ugyanakkor közleményben cáfolta és utasította vissza az LMP-s vádakat. Jelezte, jogi úton vesz elégtételt, amiért Hadházy Ákos szerinte az uniós források szabálytalan felhasználásával vádolta meg az intézményt. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.