Újabb százmilliós hagyaték a bujkáló Farkas Flóriántól

A roma önkormányzat adóssága mára meghaladja a kétmilliárd forintot

Horváth Csaba László

Horváth Csaba László

2016. december 14., szerda 06:01, frissítve: szerda 10:06

Miközben számon tartani is nehéz, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) miként tapsolt el szabálytalanul 1,6 milliárd forintot a felzárkóztatásra szánt állami pénzekből, lapunk megtudta, további félmilliárd forint adósságot görget maga előtt a szervezet. Ez pedig azt jelenti, hogy a nemzetiségi önkormányzat tartozása mára meghaladja a 2,1 milliárd forintot, noha a kasszája üres.

A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumok szerint a kisebbségi szervezet eddig nyilvánosságra került adóssága mellett összesen 527 millió forintot kell törlesztenie minisztériumoknak, különböző cégeknek és ügyvédi irodáknak. 115 millió forintot kell visszafizetni például a „nemzetiségi tanulók nevelésének és oktatásának segítése” érdekében igénybe vett európai uniós források után. A szervezet 113 millió forinttal adósa a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, de tartozik az Igazságügyi Minisztériumnak és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is.

Továbbá 23 millió forint hátralékot halmozott fel ügyvédi irodákkal szemben, és csaknem 6 millió forintot nem fizettek ki egy őrző-védő cégnek.

Ráadásul a félmilliárd forintot meghaladó adósság nagyjából fele Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz – az ORÖ korábbi elnökéhez – köthető. A tartozások közt pedig akad olyan is, ami a 2011-es évre vonatkozik, vagyis éppen arra az évre, amikor Farkast a kisebbségi szervezet elnökévé választották. Ezzel együtt már milliárdos tétel köthető Orbán Viktor kormányfő kinevezettjéhez, ugyanis a miniszterelnöki bizalmas írta alá – még ORÖ-elnökként – a botrányos Híd a munka világába program szerződéseinek többségét. Az uniós felzárkóztatási program után az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1,6 milliárd forintot követel vissza az önkormányzattól. Nem mellékes, hogy az ügyben az adóhivatal és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is nyomoz. Azonban az adósság megtérülése aligha várható, hiszen a szervezet az éves költségvetésének négyszeresével tartozik már.

Betelt a pohár

Ugyanakkor hiába van csillagászati összegű tartozása a szervezetnek, a költekezésnek idén sem szabtak gátat. Balogh János jelenlegi ORÖ-elnök számára például egy hétmillió forintos Audi A4-est szereztek be a közgyűlés felhatalmazása nélkül. Ráadásul az autó beszerzésének körülményeiről nem mondott igazat az elnök. Bár azt állította, hogy a korábbi hivatali jármű rossz műszaki állapota miatt volt indokolt, kiderült, a járműnek nem volt komolyabb hibája, és végül több mint 2,5 millió forintért meg is vásárolta a Porsche Buda. De az autóbeszerzés előtt néhány hónappal a szervezet hivatalvezetője is arról beszélt, hogy az ORÖ gazdálkodása mellett képtelenség működtetni a szervezetet, amelynek kasszájában nincs egy fillér sem.

Bár Balogh Jánost februárban választották meg az önkormányzat elnökének, nem kizárt, hogy már karácsony előtt megbukhat. Úgy tűnik ugyanis, hogy több roma politikusnál is betelt a pohár. Hétfőn tizenkét képviselő kezdeményezte, hogy december 18-ára rendkívüli közgyűlést hívjon össze a szervezet. A napirendi pontok közt szerepel fegyelmi eljárás indítása Balogh János elnök ellen, valamint tisztségének megszüntetése az illetékes bíróságnál. De a hivatalvezető kinevezésének azonnali visszavonása is ott van a közgyűlés napirendjén.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A roma szervezet ellen egyébként az elmúlt évben záporoztak a feljelentések, több ügyben pedig eljárás is indult. Az adóhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást a szervezetnél, közokirat-hamisítás gyanúja miatt pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság indított nyomozást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.12.14.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.