Újabb változás az iskoláknál: Esztergomban és környékén figyeljenek!

2018. április 4., szerda 20:04, frissítve: szerda 20:11

Bár már csak napok vannak hátra a választásig, a kormány egy újabb tankerületi központ létrehozása mellett döntött – derül ki a Magyar Közlöny keddi számából.

Az Orbán Viktor miniszterelnök szignálta döntés szerint július elsejével az újonnan megalakuló Esztergomi Tankerületi Központ fenntartásába kerülnek a feladatellátási területén székhellyel rendelkező, korábban a Tatabányai Tankerületi Központ fenntartásában lévő köznevelési intézmények. Az esztergomi központhoz az esztergomi járás iskolái fognak tartozni, míg a tatabányainál maradnak a tatabányai, az oroszlányi, a tatai, a komáromi, illetve a kisbéri járás intézményei. Nemcsak az iskolák kerülnek az új tankerületi központhoz, hanem harminc európai uniós forrásból finanszírozott projekt megvalósítása is.

Miután 2017. január elsejével a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) Klebelsberg Központtá (KK) alakították, a korábbi 198 tankerület helyett 58 tankerületi központ jött létre. Ezután létrehoztak egy 59. tankerületi központot Jászberényben, míg a mostani esztergomi immár a 60. lesz. Lapunk kereste az ügyben Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnökét. Mint elmondta, az NPK nem tudott előzetesen az újabb tankerület létrehozásáról, de úgy véli, szükségességét az is indokolhatja, hogy nem olyan egyszerű Tatabányából Esztergomba a közlekedés.

Tatabányán egyébként a Fidesszel kapcsolatban korábban néhányszor nyilvánosan ellenvéleményt megfogalmazó Bencsik Jánost indítja a kormánypárt, míg Esztergomban Völner Pált, az Igazságügyi Minisztériumi államtitkárát.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.