Újabb visszalépések a baloldalon

2018. április 4., szerda 15:20, frissítve: csütörtök 07:17

Újabb egyéni választókörzetekben jelentettek be visszalépést a baloldali pártok. Kiszállt a versenyből V. Naszályi Márta, az MSZP és a Párbeszéd szövetségének jelöltje, így a belvárosban az LMP-s Csárdi Antal maradt állva, a jobbikos Losonczy Pál és a kormánypárti Hollik István mellett. V. Naszályi Márta mindenkit arra buzdított, hogy Csárdi Antalra szavazzanak április 8-án, mert ő maradt a "demokratikus ellenzéki" jelölt az V. és I. kerületet magában foglaló választókörzetben. Egyúttal azt is kérte, hogy az LMP viszonozza nekik ezt a gesztust.

Megállapodás született az Együtt-tel is. Így Csepel mellett – ahol az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó visszalépett Szabó Szabolcs javára – a főváros XVI. kerületében is az Együtt politikusa, Vajda Zoltán maradt a baloldali jelölt, miután kiszállt a versenyből a Demokratikus Koalíciót erősítő szakszervezeti vezető, Nemes Gábor. Nem sokkal később – a 444.hu értesülése szerint – az LMP is bejelentette, hogy ők is visszaléptetik csepeli jelöltjüket, Tenk Andrást. Ezek után az Együtt képviselője, Szabó Szabolcs lett a legesélyesebb kihívója a Fidesz jelöltjének, Németh Szilárdnak.

Az Együtt jelöltje, Bod Tamás lehet a baloldali jelölt Orosházán a fideszes Simonka Györggyel szemben, bár ez még nem egyértelmű, azt mondták ugyanis, hogy "helyiekre bízzák a megállapodást".

Az Együtt ezekért cserébe összesen további 11 helyen húzta vissza saját embereit. Visszalépnek így az MSZP-elnök Molnár Gyula, Hiller István, a Párbeszéd-társelnök Szabó Tíma javára, illetve Nyíregyházán, Debrecenben és Szigetszentmiklóson. A DK jelöltjei javára szállnak ki a versenyből három budapesti kerületben – Niedermüller Péter, Bauer Tamás és Gy. Németh Erzsébet javára – illetve Győrben és Dunakeszin.

Juhász Péter, az Együtt elnöke a megállapodás bejelentésekor azt is elmondta, hogy országosan 76 jelöltjüket léptették vissza (valójában eleve csak 50 egyéni jelöltjük volt – a szerk.), vagyis 30 emberük maradt versenyben. Így tehát a párt továbbra is teljesíti azokat a feltételeket, hogy az országos listájukra lehessen szavazni, bíznak is abban, hogy elérik az öt százalékot, amivel a parlamentbe is bekerülnek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje korábban megköszönte V. Naszályinak, illetve a Csepelen és Soroksáron az együttes Szabó Szabolcs javára visszalépő Bangóné Borbély Ildikónak is, hogy „a kormányváltás érdekében győzelemre esélyes jelöltként is hajlandóak” voltak visszalépni. 

V. Naszályi visszalépésének már kedden híre ment egy, az LMP és az MSZP közti megállapodás részeként, amelyben egyebek mellett a belvárosi és a csepeli körzet is szerepelt (utóbbiban az LMP lépett volna vissza Bangóné javára). Ezt azonban Karácsony, majd maga V. Naszályi is kacsának minősítette. Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje e helyett a megállapodás helyett három körzetet ajánlott fel az LMP-nek, cserébe ennél jóval több LMP-s visszalépésért. 

Korábban a belvárosi választókerületben visszalépett Juhász Péter, az Együtt, illetve Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is. A parlamentbe jutásra esélyes pártok jelöltjei közül így Csárdi Antalnak, jelenlegi LMP-s fővárosi közgyűlési tagnak van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz–KDNP jelöltjét, Hollik Istvánt (rajtuk kívül a jobbikos Losonczy Pál tekinthető még komolyan vehető jelöltnek). 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.