Újra egymásnak feszültek a Békés megyei fideszesek

2017. május 24., szerda 06:00, frissítve: szerda 14:10

Nem csitulnak az indulatok a Békés megyei Fideszben: a Simonka-botrány miatt a múlt év végén kitört kormánypárti belháború után úgy tűnik, újabb frontvonalak nyíltak a helyi Fideszben. Kiderült ugyanis, hogy nem a Simonka György országgyűlési képviselőt érintő nyomozás az egyetlen, ami a Viharsarokban a Fideszhez köthető. Egy másik ügyben hamarosan vádat emelhet a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség. Ezt a legfőbb ügyész közölte hétfői parlamenti válaszában Tóth Bertalan szocialista képviselő kérdésére. Polt Péter tájékoztatása alapján négy gyanúsítottja van Békés megyében a Helyi Termék Gazdaságfejlesztő Klaszter Kft.-nél költségvetési csalás miatt indult eljárásnak. Az ügyben az adóhivatal április végén javasolt vádemelést.

A csorvási székhelyű Helyi Termék Gazdaságfejlesztő Klaszter a Békés megyei portékák népszerűsítésére jött létre. A klaszter elnöke Takács Ferenc, Tótkomlós volt fideszes alpolgármestere volt, aki jelenlegi is helyi kormánypárti képviselő.

A politikus arról is ismert, hogy évtizedes barátságot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, akivel gyakran tartanak közös disznóvágásokat. Korábban maga nyilatkozta, a kormányfő minden disznótorra meghívja. Mindemellett különösen érdekes, hogy a klaszter projektvezetője, s egyben a Helyi Termék Gazdaságfejlesztő Klaszter Kft. ügyvezetője a Demokratikus Koalíció helyi politikusa, Kasuba István.

Lapunk a nyomozás részleteiről érdeklődve megkereste Takács Ferencet, akinek szavaiból kiderült, a Békés megyei fideszesek akár egy kanál vízben is képesek lennének megfojtani egymást. Takács Ferenc kérdésünkre elmondta, bár ő volt a klaszter elnöke, nincs a gyanúsítottak közt, és nem is tudja, kiket vonnának felelősségre. Mint mondta, nem is érti az eljárást, ugyanis a klaszternek nem volt pénze, jogilag pedig minden rendben zajlott. Ugyanakkor azt elismerte, hogy 2-3 évvel ezelőtt őt is meghallgatta az ügyben az adóhivatal, de egyébként nem tud semmit az ügyről.

Közölte, hogy szerinte a feljelentés mögött a „Simonka György-féle” kör áll. Továbbá beszélt arról is, hogy megdöbbenve tekint a helyi kormánypárti politikusok egy részére. „Most ezek a fideszesek vannak, akik Simonka Györggyel, Ali Babával és a nyolcvan rablóval közreműködnek” – mondta Takács. A képviselő ezzel szemben megjegyezte, hogy ő 1991-ben lépett be a Fideszbe, tisztességesen dolgozott, és próbálta a polgári értékrendet szolgálni. De szerinte a mai helyzetben a Fidesz – amit maximálisan támogatott és dolgozik érte – a legjobban támadja az egyszerű, hétköznapi embereket, a rablókat pedig védi. A helyi politikus elárulta, mostanság is vágnak együtt disznót a kormányfővel, kitűnő a kapcsolata Orbán Viktorral és a családjával. A nyomozás ügyében próbáltuk utolérni Kasuba István DK-s képviselőt is, ám nem jártunk sikerrel.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Simonka György a Fideszből kap éles kritikát. A múlt év végén nyilvánosságra került egy fideszes hírlevél, ami jó tanácsokkal látta el azokat, akik meg akarják védeni a közösségi portálokon Simonkát a támadásokkal szemben. A politikus el is ismerte az Indexnek, hogy munkatársa állította össze a hírlevelet. Ez hozta felszínre a kormánypárti indulatokat. Alt Norbert, a gyulai Fidesz elnöke beolvasott Simonkának a békési emberek szembefordítása miatt. Majd Gyula szintén fideszes polgármestere is Simonkát támadta. Görgényi Ernő közleménye egyértelműen jelezte a feszültséget: „Simonka György saját hazugságainak hálójában vergődik, ennek céljából Békés megyei településeket, elsősorban Gyulát illeti hamis vádakkal” – írta.

A Simonka Györgyöt érintő nyomozás költségvetési csalás miatt indult. S bár a politikus mentelmi jogának felfüggesztését nem kérte az ügyészség, már tizenegy gyanúsítottja van az ügynek, ketten előzetes letartóztatásban vannak, köztük a politikus egyik üzlettársa is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.24.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.