Üdvözöljük, itt az új MNO!

2015. szeptember 21., hétfő 12:32, frissítve: szerda 16:05

Vannak embert próbáló, nehéz időszakok az életben, amelyekért a sok-sok nehézség ellenére mégis hálásnak kell lennünk, hiszen valójában kegyelmi állapotot jelentenek: kikényszerítik a változást. Makacs egy fajta a homo sapiens, két értelemben is: foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, amiben benne van, de nagy harcos is a változásban.

Épp így van ez egy lap, egy alkotóközösség esetében is. Februárban már tudtuk, hogy küzdelmes időszak elé nézünk. De azt is, hogy óriási, soha vissza nem térő lehetőséget kaptunk arra, hogy a lap megújításába belevágjunk.

Egy nagy múltú lap életében a megújulás nem kétperces vállalkozás, sok idő, amíg ebből egyáltalán látható lesz valami az olvasó számára is.

Internetes felületünk újratervezését már márciusban elkezdtük, miközben az egyébként elkötelezett és kitűnő munkatársakból álló MNO újraszervezését is el kellett végezni. Az eddigi munkatársak mellé újak is érkeztek, és a Magyar Nemzet Online-on már nyár elejére felállt egy olyan csapat, amelynek lelkesedése és lélekjelenléte lehetővé tette, hogy a portál megújítása ne maradjon a tervezőasztalon.

Az ez idő alatt elvégzett feladatokért az elismerés tehát nem a főszerkesztőt, hanem elsősorban e csapatot illeti.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Másodsorban azt a kis belső csoportot, mely vezetésemmel az MNO megújításába belevágott, és a munkát elvégezte. Nem nagy, külső céget bíztunk meg ugyanis ezzel a feladattal, hogy kulcsrakész megoldást vásároljunk. Természetesen az ötletek megvalósításán már egy profi fejlesztőcég, a Netrix programozói dolgoznak, akik szintén óriási munkát végeztek el az elmúlt fél évben.

Mindez lehetővé tette számunkra, hogy ne egyetlen, óriási lépésben történjen a megújulás, hanem szakaszosan, és hosszabb időre elnyújtva, a legsürgetőbb feladatokat megoldva először. Úgy is fogalmazhatnánk: ahogy ma egy valamirevaló szoftver fejlesztése nem ér véget az 1.0-s verzió publikálásakor, az új MNO is a legszükségesebb programelemekkel lép a nagyközönség elé. Ez a fejlesztés belátható időn belül nem ér véget: a jobb és jobb megoldások folyamatosan kerülnek a felhasználók, ebben az esetben az olvasók eszköztárába.

Mi a legszükségesebb feladatunknak azt tekintettük, hogy első körben rendezett, jól navigálható, egy hírportál igényeit kielégítő felületen tudjuk kínálni cikkeinket olvasóinknak, olyanon, amely a 21. századi minőségi újságírást képes kiszolgálni. További fontos szempont volt, hogy a Hír TV-vel (amelynek szintén ezekben a percekben élesedik új hírportálja) és a Lánchíd Rádióval (amelynek pár hét múlva lesz új oldala) régóta meglévő stratégiai együttműködésünket hírkínálatunkban nyilvánvalóbbá, az olvasók számára érzékelhetőbbé tegyük oldalainkon.

Ám az igazi munka, ahogy mondják, továbbra is a motorháztető alatt zajlik. Stratégiai cél ugyanis, hogy olyan szerkesztőségi rendszert fejlesszünk az új felületünk mögé, amely lehetővé teszi, hogy az egyelőre sok tekintetben szétválasztott nyomtatott és netes szekcióinkat a lapnál közös munkaközösségbe integráljuk.

Mindeközben a napilap újratervezése is elkezdődött. Ez azt jelenti, hogy néhány hónap múlva a nyomtatott újság is megújul, megfelelve a 21. századi magyar újságírás elvárásainak.

Megtisztelő, ha ebben a vállalkozásban, ebben az izgalmas időszakban társunkul szegődnek. Addig is fogadják szeretettel az új MNO-t!

A szerző az MNO főszerkesztője

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.