Undorító rasszokba sorolni a Jobbik politikusait?

Tompos Ádám

Tompos Ádám

2012. augusztus 1., szerda 22:00

Méltatlannak és undorítónak nevezte Mirkóczki Ádám azt a kérdésünket, amelyben arra szerettük volna megkérni a párt szóvivőjét, hogy sorolja be a Jobbik politikusait abba a hét rasszba, amely alapján kiegészítettné a bűnügyi nyilvántartásra vonatkozó törvényeket. A radikális párt szóvivője az MNO-nak úgy fogalmazott, hogy ez antropológiai kérdés, ő viszont nem antropológus.

A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a bűnügyi nyilvántartások a jövőben a bűncselekmények elkövetőinek etnikai hovatartozását is tartalmazzák – adta hírül a távirati iroda. Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője és szóvivője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján ismertette az általa jegyzett előterjesztést, eszerint az „antropológia tudományát segítségül hívva”, az Egyesült Államok idevágó, jelenleg is hatályban lévő jogszabályának alkalmazását javasolja a Magyarországon előforduló rasszok figyelembevételével. Tervezetük értelmében így hét rasszt különböztetnének meg: európai („európai, észak-amerikai vagy ausztrál fehér”); indiai (pakisztáni, indiai és roma); mediterrán (dél-európai, észak-afrikai és nem bennszülött dél-amerikai); ázsiai; továbbá afrikai („fekete-afrikai néger”); ausztrál bennszülött; és indián, vagyis észak- vagy dél-amerikai bennszülött etnikai jellegeket.

Pusztán antropológia

„Ez pusztán antropológia, meg kell nézni bármelyik antropológiai szakkönyvet, megvannak azok az etnikai jellegek, amelyek alapján be lehet sorolni, az emberek etnikai származását” – kezdte Mirkóczki, aki az MNO kérdésére nem fejtette ki, hogy milyen külső tulajdonságok jellemzik az általa felsorolt rasszokat. „Nem vagyok antropológus, ezért vannak azokban az országokban, ahol él ez a szabályozás, olyan szakemberek a különböző hatóságok mellett is, akik felkészítik erre például a rendőröket.” Mirkóczki azt sem tudta nekünk megmondani, hogy lefedi-e a magyar társadalmat az amerikai modellből átemelt, az általa felsorolt hét rassz. „Nem tudom, hogy fedi-e, szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy jogszabálytervezet, amelynek a célja hogy az Országgyűlés érdemi vitát kezdeményezzen erről a kérdésről.”

Méltatlan és undorító

Arra viszont Mirkóczki nem volt hajlandó, hogy az általa említett rasszkoordináták segítségével besorolja a Jobbik politikusait, például Vona Gábort, Novák Elődöt, Morvai Krisztinát. „Ilyen méltatlan és undorító kérdésre nem vagyok hajlandó válaszolni. Ez nem a Jobbik által kitalált dolog, ez létezik. Nagy-Britanniában, az Amerikai Egyesült Államokban, Izraelben, ez egy szakma, nem mi akarjuk ezt eldönteni. Álljon már meg a menet.”

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.