Ungár Péter botránya miatt befellegzett az LMP és a Momentum együttműködésének

2017. augusztus 9., szerda 14:03, frissítve: szerda 18:34

Az LMP elnökségi tagja befeküdt más sátrába ittasan, majd hiányos öltözetben szedték ki egy patakból. A Momentum minden rendezvényéről kitiltotta.

Bár volt erre kísérlet, most mindenféle politikai együttműködésnek vége a Lehet Más a Politika és a frissen alakult Momentum között. Korábban még arról lehetett hallani, hogy a két ellenzéki párt valamilyen formában – helyi, esetleg országos szinten – együtt fog működni a 2018-as választás idején.

Egy igen kellemetlen incidens miatt biztosan nem lesz LMP–Momentum összefogás: a törést a Momentum által rendezett Nyitás Fesztiválon történtek okozták, ahol Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja, több egybehangzó beszámoló szerint botrányosan viselkedett. Olyannyira, hogy a rendezők egyszerűen kidobták a fesztiválról.

 
Ungár Péter
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

A Momentum ezt követően határozatban fogadta el, hogy nem kíván semmiben együttműködni sem az LMP-vel, sem más pártokkal, és az általa két hete szervezett fesztiválon történt konfliktus miatt nem is szeretné firtatni az esetleges további együttműködést a zöld párttal.

A Magyar Nemzet úgy értesült – ezt az Azonnali is megírta –, hogy Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját a biztonsági őrök dobták ki a fesztiválról. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője lapunknak megerősítette azt a több szemtanú által lapunknak egybehangzóan tett állítást, hogy Ungár minősíthetetlenül viselkedett – az LMP-s politikus ezért valamennyi momentumos rendezvényen nemkívánatos vendégnek számít.

A szóvivő nem árulta el, pontosan mi történt. Ungár Péter a Magyar Nemzet megkeresésére csak annyit közölt, hogy az Azonnalinak már mindent elmondott, amit az ügyről tudni kell. Ungár az Azonnali kérdésére, miszerint a Momentum mivel indokolta a fesztiválról való kidobását, azt állította: nem tudja pontosan. „Néhány emberrel jóban vagyok, beszélek velük azóta is, de nem erről. Úgy látszik, nem volt ez akkora dolog” – fogalmazott.

A lapunk birtokába jutott levél szerint Ungár Péternek azonban biztosan tudnia kellett arról, hogy mi miatt dobták ki a fesztiválról, mert az érintettet a Momentum erről hivatalos levélben is tájékoztatta. Ebben egyebek között az áll:

„Részt vettél a Momentum által szervezett Nyitás Fesztiválon, ahol sajnos többen panaszkodtak a magatartásodra, többen jelezték, hogy akaratuk ellenére meg nem engedhető módon kommunikáltál a fesztivál más résztvevőivel, zaklattad őket, összetűzésbe kerültél a rendezvény biztonsági személyzetével, és beléptél mások privát helyiségébe. A rendelkezésre álló információk alapján mindezzel megsértetted a rendezvény házirendjét, viselkedésed ellentétes a szervezetünk által vallott értékekkel is.”

„Mindezek alapján a Momentum által szervezett rendezvényeken a jövőben nem vehetsz részt” – írta a a frissen alakult ellenzéki párt Ungár Péternek rendezvényük zárónapján.

Lapunk több olyan momentumossal is beszélt, aki részt vett a fesztiválon, és látta az esetet. Megkerestük azt a fesztiválozót is, akire a levélben szereplő „beléptél mások privát helyiségébe” részt értették a szervezők.

Az illető elmondta: „Ungár Péter, erősen ittas állapotban, többször befeküdt a sátramba, többszöri felszólítás ellenére sem hagyta el, majd a sátorba való bemászkálást akkor hagyta abba, amikor már jeleztem, hogy hívom a biztonsági személyzetet”.

Több résztvevő is arról számolt be lapunknak, hogy Ungár zaklatta.

A Magyar Nemzet kérdésére a politikus nem tagadta, hogy a fesztivál biztonsági személyzete egy patakból szedte ki, majd vezette ki hiányos öltözetben a területről. Ekkor került összetűzésbe az őrökkel. Hozzátette: sajnálja a történteket.

Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója szerint nem a részegséggel volt a fő gond, hanem Ungár Péter ön- és közveszélyes állapotával.

A fesztiválon történt eset után több momentumos vezetői forrásunk is úgy gondolja, hogy ezzel vége bármilyen együttműködésnek a Momentum és LMP között, amit szerintük nem is annyira erőltettek. Több vezetőségi tag lapunknak azt állította, inkább Ungár „nyomult” náluk, ők mindvégig kategorikusan kitartottak a korábbi álláspontjuk mellett: nem fognak össze senkivel. A párt elismerte, hogy voltak puhatolózások az LMP részéről, hogy összehangoljanak néhány akciót, de ezeket elutasították.

Néhány LMP-s ezt másképp látja. Pártbeli forrásaink szerint az elmúlt hónapokban több vezető is informálisan tárgyalt a Momentum elnökségével. A megbeszélések során konkrét technikai dolgokról nem esett szó, mert az új párt őszig akart várni a részletekkel, addig saját szervezetüket akarták építeni. Információink szerint a tárgyalások során olyan dolgok merültek fel, mint a közös országos akciók, az augusztus vége felé esedékes Putyin-látogatás kapcsán pedig valamilyen közös fellépés, valamint a helyi szervezetek együttműködése.

Az LMP neve elhallgatását kérő, magas tisztséget betöltő egyik vezetője kérdésünkre úgy fogalmazott: ha Ungár Péter tényleg így viselkedett, és kellemetlenséget okozott, azt sajnálja, ugyanakkor reméli, hogy a két párt viszonyát ez nem pecsételi meg.

Reagált az LMP

„Értesültünk Ungár Péter Momentum Fesztiválon való részvételével kapcsolatban a sajtóban megjelent hírekről. Ungár Péter etikai vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. A párt kivizsgálja az esetet, és amennyiben indokolt, megtesszük a szükséges lépéseket” – olvasható a Lehet Más a Politika Facebook-oldalán.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.