Uniós jogot sértene Ausztria a munkavállalók hazaküldésével

MTI

2017. március 20., hétfő 10:02, frissítve: hétfő 10:40

Hazaküldené az elbocsátott uniós munkavállalókat az osztrák külügyminiszter, ezzel viszont az EU egyik alapelvét sértené meg – figyelmeztet egy magyar szakértő.

Hazaküldené a munkanélküli vált uniós betelepülőket Sebastian Kurz. Az osztrák külügyi és integrációs miniszter az Österreich című lap vasárnap megjelent számában beszélt arról, hogy ha valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia származási uniós országába vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál és csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást.

Az elképzelés azonban az Európai Unió szabályaiba ütközik – figyelmeztetett Lórodi László munkajogász hétfőn az M1 csatornán –, Ausztria ugyanis alapjogot sértene, ha az ott élő uniós állampolgárokat megkülönböztetné az osztrákoktól. 

„Ha ott dolgozik, ott fizettek utána társadalombiztosítási járulékot, ezek után neki ugyanazok az ellátások járnak, mint egy osztrák állampolgárnak” – fogalmazott Lórodi László.

A szakértő emlékeztetett arra is, hogy az Európai Unióban nemcsak a szabad munkavállalás az egyik alapelv, hanem a szabad lakhelymegválasztás is, ezért szerinte nem lehet azt mondani, hogy menjen haza, ha elvesztette munkáját.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.