Uniós pénzzel támogatta rokonát a Mol vezére?

MNO

2017. március 1., szerda 17:15, frissítve: szerda 21:42

Súlyos szabálytalanságokat talált egy uniós támogatási projektnél a Direkt36, a tényfeltáró portál szerint Hernádi Zsolt Mol-vezér közel 840 millió forinttal segítette egyik rokonának vállalkozását, de jól járt Garancsi István cége is.

Durva visszaélések történhettek az induló innovatív magyar vállalkozásoknak szánt Jeremie-programban, az uniós forrásból a Molt vezető Hernádi Zsolt egyik rokona és Garancsi István üzleti érdekeltsége is százmilliókat kapott – írja a Direkt36.

A tényfeltáró portál a Forbestől kapott, több mint 25 ezer dokumentumot tartalmazó anyagot dolgozta fel és értékelte ki a magazin számára. A portál ennek kapcsán idézi a Forbes legújabb számát, amiben a Jeremie-programmal foglalkoznak.

A Forbes szerint az Európai Unió olyan súlyos szabálytalanságokat talált a programban, hogy 2015-ben hónapokig szüneteltették a pénzek kifizetését, valamint 4,3 milliárd forintos büntetést is kiszabtak a program kapcsán. A legkomolyabb brüsszeli kifogás az volt, hogy sok, uniós forrásból támogatott vállalkozás Budapesten és környékén működött – bár elvileg csak a fejletlenebb régiók cégeinek járt volna a keretből.

A Forbes cikke emellett részletesen foglalkozik azzal a Jeremie-alappal is, amelyet Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a cége kezel. Kiderült többek között, hogy a Hernádi-féle tőkealap 840 millió forinttal támogatta a Mol-vezér rokonát és annak közeli ismerősét (egy esztergomi fideszes önkormányzati képviselőt) abban, hogy – egyébként nem túl innovatív – ingatlanügyleteket bonyolíthassanak le. A Forbes rámutat, Hernádi alapja szorosan együttműködött a Jeremie-programban szintén részt vevő, a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Garancsi Istvánnal, és még az üzletember egyik érdekeltségét is százmilliókkal támogatta

Hernádiék azt közölték, hogy ők szabályosan jártak el minden ügyben, és hangsúlyozták, hogy olyan befektetésekről van szó, amelyekben minden fél vállal anyagi kockázatot. A programot kormányzati szinten felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium elismerte, hogy az EU pénzbüntetést rótt ki, de mivel a pénzt végül más célra fel lehetett használni, ezért úgy vélték, hogy az országot nem érte veszteség – írja a Direkt36.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.