Vacogás, sztálinozás, kampányhangulat 1956 borús évfordulóján

, , ,

2017. október 23., hétfő 12:26, frissítve: hétfő 19:34

Orbán Viktor 15, Vona Gábor várhatóan 16 órától mond beszédet, a baloldal is ünnepel a maga módján. Kövesse nálunk a nap eseményeit!

Az eső ellenére több ezren gyűltek össze a Terror Házánál, hogy meghallgassák Orbán Viktort. Sosem látott tömegről azért nem lehet beszélni, a kordonon belülre a Valton biztonsági emberei engedték át az érdeklődőket. A táskákat is a biztonsági cég munkatársai vizsgálták át. Az Oktogon közelében kisebb rendbontás is történt, tucatnyi embert szorítottak ki a rendezvény közeléből. Erről videó és néhány további információ ITT

A beszédről részletesen olvashat nálunk!

Ki elől menekülnek ma a fiatalok? – tette fel a kérdést Vona Gábor. Mint mondta, ha van Soros-terv, van egy Orbán-terv is, ami arról szól, hogy a magyaroknak el kell menniük, mert nem tudnak boldogulni.

Íme a Jobbik rendezvényéről szóló cikkünk!


Ez történt eddig

Nem villámlik, és nem mennydörög, csak alattomos módon szüntelen esik az eső október 23-án, hétfőn. A kormányzat és a Jobbik menetrend szerint megtartotta ünnepségét, a baloldalt közös „esernyő” alá hívó Közös Ország Mozgalom rendezvénye hivatalosan a rossz idő miatt – bármilyen abszurd is ez a forradalom hevében – elmaradt. A valós ok persze inkább az összefogás és a közös ellenzéki akarat hiánya lehet. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 
Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János köztársasági elnök a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének hatvanegyedik évfordulóján, 2017. október 23-án
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Reggel 9 órakor katonai tiszteletadás mellett, zuhogó esőben, Áder János államfő és Kövér László házelnök jelenlétében vonták fel a Kossuth téren a nemzeti lobogót.

Évről évre az október 23-ai ünnepségsorozat sajátos és szintúgy elég abszurd jelenete a baloldal, köztük a diktatúra utódpártjának megemlékezése a kivégzett Nagy Imre miniszterelnök egykori házánál. A reggeli ünnepség egyedüli szónoka az MSZP fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes volt, aki egyenesen és meredeken a sztálini diktatúrához hasonlította a mai kormányzást. Az eseményről küldött tudósításunkat ITT olvashatja el. 

 
Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője és Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt budapesti elnöke, országgyűlési képviselő koszorút helyez el a II. kerületi Nagy Imre Emlékháznál tartott megemlékezésen
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

Ha már a múlttal való szembenézés hiánya: az ünnephez méltatlan módon folytatta történelmi eszmefuttatását Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő is, aki ezúttal nyílt levelet írt a Fidesz frakcióvezetőjének. A csak erős idegzetűeknek ajánlott történetről, illetve pengeváltásról ITT találja az összefoglalót. 

Sokkal békésebb, szó szerint kávéházi hangulatban zajlott a Párbeszéd megemlékezése, a párt miniszterelnök-jelöltjének beszédét főként az aktuálpolitikai párhuzamok jellemezték. Karácsony Gergely kiemelte, napjaink ellenzéki politikusai számára is fontos tanulság, hogy 1956-ban a „sokszínű” polgárok összefogtak.

 
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a párt ünnepi megemlékezésen a budapesti Kossuth Lajos téren található Szamos Caféban 2017. október 23-án
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

„Most, mikor meg kell újítani a magyar politikát, kormányváltásra van szükség, fontos, hogy az ellenzék képes legyen összefogni, s kibontakoztatni sokszínűségét” – fogalmazott. Részletek ITT.

Amerikában is ünnepelnek

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter a hétvégén – kaliforniai magyarokkal ünnepelve az 1956-os forradalmat és szabadságharcot – Los Angelesben leszögezte: a magyarokat, bárhol éljenek is, összeköti a szabadság szeretete. Az MTI tudósítása szerint Kósa hangsúlyozta, hogy a magyarság története sikertörténet, a szabadságért folytatott folyamatos küzdelmek sikertörténete. „1956 forradalma rövid távon elbukott, de a mai magyar valóság és demokrácia 1956-ból sarjadt. Ha nincs ’56, akkor nincs ’89 sem” – fogalmazott. Hozzátette: a magyarokat összeköti a szabadság vágya és a küzdelem a szabadságért, s ez úgy is megvan bennük, hogy az ország szilárd tagja szövetségi rendszereknek, például a NATO-nak, az Európai Uniónak és a V4-es országcsoport összefogásának.

Az amerikai magyar közösségek szerte az Egyesült Államokban megemlékeztek 1956-ról. A floridai Orlando magyar iskolájában már szombaton emlékműsort tartottak, vasárnap pedig sok helyütt – így például a Washingtonban, a floridai Venice-ben és Miamiban – istentiszteletek keretében emlékeztek a hatvanegy esztendővel ezelőtti napokra. A floridai Naples városban Talpra, magyar! címmel rendeztek ünnepséget. Megemlékezéseket, ünnepségeket tartottak Grand Rapidsben, Detroitban, Minnesotában, Chicagóban, Bostonban, Clevelandben is.

Minden itt kezdődött 

1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a Rákóczi-szövetség műegyetemi megemlékezésén. A Műegyetem kiemelt helyszín, elvégre a hallgatói által megfogalmazott 16 pontos kiáltvány indította el a forradalmat – emlékeztetett az MTI szerit Gulyás Gergely.  

„Innen, a Műegyetemről indult a forradalom alapja, gyökere a szolidaritás volt a poznani munkásokkal” – Gulyás Gergely szavai szerint Lengyelországban szintén a kommunista diktatúrával szemben, a szabadságért léptek fel a munkások, és az irántuk érzett szolidaritás volt az, ami a budapesti egyetemistákat is az utcára vitte, akik szabadságot, többpártrendszert és demokráciát követeltek.

Lázár üzent a makóiaknak

– 8 év alatt nem lehet több mint 40 év hibáit és bűneit kijavítani. A megtorpanások és irányváltások okozta károkat csak akkor lehet kijavítani, Magyarország csak akkor tud visszatérni arra a pályára, amire ’56 hősei októberben visszakormányozták és amelyről a szovjet tankok a magyar kollaboránsaikkal együtt novemberben letérítették, ha felhatalmazást kapunk a folytatásra – írta a makóiaknak Lázár János. Gondolatai itt olvashatók.

Cukorból vannak?

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a rossz idő miatt elmarad a ma 18 óra 30 percre meghirdetett megemlékezés Csepelen – írta Facebook-oldalán az Együtt. 

Varga Mihály párhuzamokat lát

Köszönettel tartozunk annak a generációnak, amelyik 1956-ban megmutatta, hogy egy diktatúrával, egy elnyomással szemben is érdemes képviselni a magyar érdekeket - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a budapesti Széna téren, a forradalom egyik szimbolikus helyszínén.

– Nekünk, a 61. évfordulón nyilván nem lehet más szándékunk és célunk, mint hogy azokat az értékeket, amelyeket az 1956-os forradalom és szabadságharc fontosnak érzett, továbbvigyük. A magyar kormány és annak tagjai elkötelezettek abban, hogy ez így legyen. Mindig is Magyarország érdekeit, a magyar emberek érdekeit kívántuk képviselni, és azt gondolom, hogy ebben párhuzamosság van 1956 résztvevőivel – fogalmazott az állami média beszámolója szerint.

Más időket élünk, és nem vagyunk egy olyan helyzetben mint az 1956-os időszakban, de most is fontos, hogy észrevegyük azokat a párhuzamosságokat, amelyek az akkori idők és a mostani idők között vannak. Az egyik ilyen, hogy most is kívülről akarják megmondani, hogyan és kikkel éljünk együtt, ezért fontos az, hogy ha keressük az áthallásokat, a párhuzamosságokat, akkor vegyük észre, hogy most is egy olyan egységes fellépésre lenne szüksége az országnak, mint 1956-ban – tette hozzá Varga Mihály.

A DK olyan, mint a régi Fidesz

– A forradalom nem isteni ajándék, egyszerre nagyszerű és tragikus, tiszta és véres, felemelő és gyilkos – mondta Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) ünnepi megemlékezésén egy Keleti pályaudvar melletti szállodában. A politikus hangsúlyozta, a DK nem véletlenül alakult meg október 23-án, hiszen a párt történelmi, erkölcsi értelemben vállalja 1956 álmait és örökségét, Hősként tekintenek Nagy Imrére.

– A rendszerváltozás pártjai eltűntek, vagy drámai nehézségekkel néznek szembe. Létezett ugyan egy Fidesz nevű párt 29 évvel ezelőtt, de ennek semmi köze a jelenlegihez. Az 1988-as Fidesz a szabad Magyarország szabadelvű pártja volt. Értette a szabadság összetartó és szervező erejét – hangsúlyozta.

Orbán Viktor rendszere mára azonban a hazugság maga, amely nem 1956 és 1990 örököse, hanem azok elárulója, így Gyurcsány Ferenc magánemberi és közéleti megvetésének tárgyává vált. A Fideszt le kell győzni, inkább 2018-ban, mint 2022-ben. – Még ha istenkáromlásnak is hangzik, a mai DK jobban hasonlít az 1988-as Fideszhez, mint a mostani Fidesz – mondta a pártelnök.

– Kádár világa az emberek millióinak biztonságát teremtette meg akkor is, ha a lehetőség, a szabadság kevesebb volt – fogalmazott a politikus, aki elmondta azt is, a DK a politikai élet legkiszámíthatóbb, legegységesebb pártja. Ami azért fontos, mert kormányozni csak kiszámíthatóan lehet.

Az MSZP elnöke nem beszélt

Ünnepi, vagy akár a közelgő választásra készülő kampánybeszédek nélkül emlékezett meg délután a fővárosi Vértanúk terén a baloldali ellenzék. Molnár Gyula, a szocialisták elnöke, a DK-t vezető Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a liberális pártot irányító Fodor Gábor, illetve a Modern Magyarországért Mozgalom nevében Bokros Lajos helyezett el virágot a Kossuth tér szomszédságában álló Nagy Imre szobornál. A ceremónia alig néhány percig tartott.

Az eredeti tervek szerint a baloldali pártok vezetői és szimpatizánsai innen sétáltak volna át a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom rendezvényére, ami ugye elmaradt, így végül külön-külön hagyták el helyszínt.

 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.