Vácon „nem lesz szobra Hóman Bálintnak”

MTI

2016. február 12., péntek 14:27, frissítve: péntek 16:01

Vác vezetésének nem áll szándékában, és korábban sem tervezte, hogy Hóman Bálint-szobrot állítson fel közterületen – közölte a városháza kommunikációs szervezete pénteken az MTI-vel.

A városvezetés döntésével kapcsolatban a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Turai János közleményt juttatott el az MTI-hez, melyben leszögezte: a város önkormányzatával teljes egyetértésben kijelentik, hogy „a város területén nem lesz szobra Hóman Bálintnak”.

A hitközség elnöke utalt arra: több sajtóorgánum tényként közölte, hogy Vácon állítják fel Hóman Bálint két világháború közti kultuszminiszter, történész Székesfehérváron készült szobrát. „Hitközségünk tiltakozik az ilyen és ehhez hasonló valótlan állítások tényként való közlése ellen” – írta. Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának ülésén egy külsős tag tett olyan kijelentést, hogy ha a város nem ad engedélyt a Hóman-szobor felállítására, akkor magánszemélyek magánterületén fogják elhelyezni.

A Hóman Bálint Alapítvány kuratóriumának elnöke már szerdán cáfolta a Magyar Nemzetnek, hogy Vácnak ígérte volna a volt kultuszminiszter szobrát.

Az utcanevet is megváltoztatnák

A Hóman-szobor esetleges váci felállítása ellen a héten az MSZP és a DK is tiltakozott. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az alaptörvény értelmében azok, akik az ország szuverenitásának elvesztése, vagyis 1944. március 19. után és 1990 májusa előtt kollaborálók voltak, nem vállalhatók.

Turai János megjegyezte: a korábbi önkormányzati ciklusok alatt valóban neveztek el Hóman Bálintról egy utcarészletet, ami ellen akkor a hitközség tiltakozott. A jelenlegi önkormányzat, helyt adva a hitközség korábbi tiltakozásának, napirenden tartja az utcanév megváltoztatását, amivel kapcsolatosan megkerestek más hatóságokat – fűzte hozzá.

Heves tiltakozás

A Hóman Bálint Alapítvány a múlt év végén Székesfehérváron tervezett szobrot állítani a néhai politikusnak. A helyi baloldal és több civil szervezet tiltakozása után a Zsidó Világkongresszus elnöke is a szoboravatás folyamatának leállítására szólította fel Magyarországot. December 7-én levélben tiltakoztak Orbán Viktor miniszterelnöknél az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői, majd december 9-én az Amerikai Magyar Koalíció és a Lantos Alapítvány elnöke tiltakozott a szobor ellen.

Hóman Bálintról

Kőkemény odavágásokkal csatáztak a történészek az Akadémián

A Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjának háromrészes vitasorozata Hóman Bálintról:

• Ujváry Gábor: Hómant még a népbíróság sem illette olyan súlyos vádakkal, mint mai bírálói
• Kovács M. Mária: Magyar-e a nagypapa?
• Ujváry Gábor: Hóman és az antiszemitizmus

December 11-én Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere „az ország és a város érdekeit szem előtt tartva” arra kérte a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását, és kérte, hogy a közpénzt, amelyet a magyar államtól és az önkormányzattól kaptak, fizessék vissza. December 13-án több százan gyűltek össze a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanukaünnepségen, hogy tiltakozzanak a térre tervezett Hóman-szobor felállítása ellen.

Ezután az alapítvány elállt a szoborállítástól, amit december 18-án tudomásul vett Székesfehérvár közgyűlése, és hatályon kívül helyezte júniusi határozatát, ami a kétmillió forintos önkormányzati forrás és a szoborállítás támogatásának visszavonását jelenti.

Hóman Bálintot 1946-ban a Szovjetunió elleni 1941-es hadba lépés miatt háborús bűntettért életfogytiglanra ítélték, a börtönben hunyt el 1951-ben. Tavaly perújítási eljárásban a Fővárosi Törvényszék jogerősen kimondta az 1946-os ítélet semmisségét, és bűncselekmény hiányában felmentette a háborús bűntett vádja alól Hóman Bálintot.

A szerkesztő ajánlja