Vakrepülésben a pártok a hódmezővásárhelyi választások óta

2018. március 12., hétfő 15:10, frissítve: hétfő 16:13

„Teljes vakrepülésben vagyunk, el kell ismerni. Hódmezővásárhely mindent összekuszált. Persze ez számunkra még mindig jobb, mint korábban, hiszen ott az derült ki, hogy valószínűleg sokkal többen mehetnek el szavazni a kormányváltást akarók, mint gondoltuk” – erről beszélt egy szocialista politikus a Magyar Nemzetnek.

Mint ismert, a csongrádi városban február végén addig nem látott számú részvételi arányt produkálva a választópolgárok 66 százaléka szavazott. A Fidesz jelöltje így hiába kapott annyi, sőt valamivel több szavazatot, mint legutóbb, a váltást akarók annyian voltak, hogy a függetlenként, de az ellenzéki pártok széles koalíciója által támogatva induló Márky-Zay Péter fölényesen, 57-41 százalékos arányban nyert. Vagyis kiderült, hogy a Fidesz egyik fellegvárában, ahol utoljára más párt jelöltje 2006-ban tudott nyerni, sokkal többen vannak, akik a kormánypártok ellen szavaztak, mint bármikor máskor.

Az eredményt kommentálva ráadásul Török Gábor politológus azt nyilatkozta, ő maga két olyan belső, vagyis csak a Fidesz számára készített közvélemény-kutatást is látott, ami 60 százalékos sikert jósolt a kormánypárti alpolgármesternek, Hegedűs Zoltánnak. Ám a valóság súlyosan rácáfolt az előrejelzésekre. A szakember így a 24.hu-nak nyilatkozva később nem zárta ki azt sem, hogy ez alapján országosan akár tíz százalékponttal többet mérhetnek a Fidesznek, mint a valós támogatottsága.

Az ellenzék vezetői most érthetően ebbe próbálnak kapaszkodni, miközben idézett forrásunk szerint legalább egymás között elismerik, hogy fogalmuk sincs, milyen eredmény következhet országosan a hódmezővásárhelyi tendenciákat látva. Ez nem csak azért van, mert a helyi polgármester-választást nyilván nem lehet egy az egyben országos szintre kivetíteni.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Hódmezővásárhely előtt, bár mindenki tudta, hogy szükség lenne helyi együttműködésekre, koordinált indulásra, a személyi, szervezeti érdekek a legtöbb esetben erősebbek voltak annál, hogy ezekről érdemi döntések szülessenek. Most viszont már akkora a nyomás, hogy valóban megindultak a komoly tárgyalások, és mivel visszalépésekre egészen a választás napjáig van lehetőség, biztos vagyok benne, hogy ezek az utolsó pillanatig folyni is fognak” – mondta forrásunk.

A Magyar Nemzet információi szerint egyébként Ron Werber is azért mondott fel a múlt héten az LMP-nél, ahol kampánytanácsadó volt, mert mereven ellenezte, hogy a zöldek bármilyen tárgyalásba bonyolódjanak az MSZP-vel és a DK-val az együttműködésről, a párt vezetése azonban már nem volt hajlandó erre.

A szocialista politikus szerint ráadásul a jelek szerint még ma sincs elég bátorság az ellenzéki pártok vezetőiben, hogy ezekről nyíltan beszéljenek a választóknak. Egy hete a Hvg.hu kérdezett meg ellenzéki pártvezetőket arról, mit mondanak a saját szavazóiknak, hogyan döntsenek helyben a kormányváltás érdekében. Gyurcsány Ferenc és Molnár Gyula válaszaiból az derült ki, gyakorlatilag a választók egyéni mérlegelésére és döntésére bízzák, hogy a helyben legesélyesebbnek tartott jelöltet támogassák.

„A jelek szerint olyan választás előtt állunk, amikor a pártok vezetői nem azt mondják majd, hogy »Szavazzatok ránk!«, hanem azt, hogy »Szavazzatok, akire jónak látjátok!« – ezzel gyakorlatilag rájuk testáljuk a döntés ódiumát. Vagyis lemondunk arról, hogy meggyőzzük őket: a mi indulónk a legjobb. Ezek után hogyan lehetne bármilyen előzetes jóslást is tenni egy-egy szavazókör eredményéről?” – mondta a már idézett szocialista politikus.

Hogy a kép teljes legyen, a kormányzati oldalon is nagy az elbizonytalanodás – bár abban még így sem kételkednek, hogy nyerni fognak, így a kormányátalakításról szóló pletykák is folyamatosan újratermelődnek. De az arányokat illetően már így sem mernek jósolni, egy kormányközeli forrásunk szerint ráadásul maga a miniszterelnök is rosszul kommunikálta a hódmezővásárhelyi vereséget.

„Egyszerűen nem értettem, hogy kommentálhatta úgy az eredményt, hogy akkor most mindenkinek háromszor akkora erőbedobással kell majd dolgoznia. Ezzel ő maga adott országos jelentőséget az egésznek, ő maga állította párhuzamba az április 8-i parlamenti választással egy helyi polgármester-választás eredményét. Miért nem lehetett csak annyit mondani, hogy »ez Lázár János városa, az eredmény arról győzött meg, hogy Jánosnak sajnos nem maradt elég ideje a helyi ügyek megfelelő intézésére, lehet, hogy túlterheltük szegényt az utóbbi időben, most majd lehetőséget adunk neki, hogy többet foglalkozzon a szülővárosával«? És ezzel az egészet rátolta volna Lázárra. De mindegy, mert ezt már elszúrtuk, most már áprilisig biztosan mindenki »hódmezővásárhelyezni« fog” – mondta forrásunk.

A helyzetet ráadásul az is bonyolítja, hogy bár a kudarc első sokkjában még a kormányoldalon is több kritikus vélemény hangzott el a túltolt sorosozás hatékonyságával kapcsolatban. A jelek szerint azóta ismét rendezték a kommunikációs sorokat a kormánypártban, és még nagyobb fokozatra kapcsolt a Soros- és migránsellenesség, még ha nincs is mindenki meggyőződve róla, hogy ez jó irány.

Arról ráadásul még a kormánypárti agytrösztökben sem tudnak semmit, hogy a helyben egyelőre megjósolhatatlan választói mozgások – a felmérések szerint mind a Jobbik, mind az MSZP, mind az LMP támogatóinak jelentős része hajlandó lenne egyéniben a legesélyesebbnek látszó jelöltre szavazni – milyen eredményeket hoznak majd az egyes körzetekben. Arról nem is beszélve, hogy azt még a kormánypártban is tudják: tény, hogy Hódmezővásárhelyen sikerült a teljes helyi Fidesz-tábort mozgósítani, de ehhez kellett az is, hogy Lázár János és Orbán Viktor részt vegyen a kampányban.

„Nincs mind a 106 körzetben egy Lázár-erősségű Fidesz induló. Mi van, ha egy gyengébb kormánypárti jelölt nem tud ilyen eredményt produkálni?” – tette fel a kérdést egy másik forrásunk. A Fideszben így továbbra is csak a választási részvételt tartják zsinórmértéknek, eszerint minél többen mennek el szavazni, annál nagyobb veszélybe kerül a kormánypártok újrázása.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.