Választás: új szabályokat akar az ellenzék

2017. október 17., kedd 09:25, frissítve: kedd 11:32

Két, a választási rendszerrel kapcsolatos ellenzéki kezdeményezés is a parlament elé került tegnap, bár az eddigi kormánypárti nyilatkozatok alapján aligha valószínű, hogy a Fidesz partner lenne ezek elfogadásában vagy akár csak megvitatásában. Az LMP-s Szél Bernadett és Demeter Márta az alaptörvény hetedik módosítását javasolja annak érdekében, hogy a 2019-es önkormányzati, illetve az EP-választáson már 16 éves kortól lehessen szavazni.

– A magyar demokrácia jövője, a politikát és a közügyeket széles körben övező apátia oldása szempontjából kulcsfontosságú, hogy a fiatalok közügyekben való részvétele erősödjön – áll a javaslat indoklásában. Az LMP-s politikusok emlékeztettek arra, hogy Ausztriában vagy Skóciában már bevezették a 16 éves korhatárt (a választhatóság esetében, ahogy máshol, nálunk is maradna a 18 év), tartományi vagy helyi szinten pedig már széles körben alkalmazzák ezt, például Máltán, Észtországban, illetve a német tartományok többségében. – A korhatár javasolt leszállításának nincs sem elvi, sem uniós vagy nemzetközi kötelezettségeinkből fakadó akadálya – tették hozzá.

Ugyancsak az Országgyűlés elé került – bár a parlament honlapján lapzártánkkor még nem volt olvasható – az új, igazságosabb választási rendszerre vonatkozó, 8 párt egyetértésével kidolgozott szabályozás. A kezdeményezést elindító Közös Ország Mozgalom alapítója, Gulyás Márton lapunknak elmondta, hogy a javaslatot az LMP és az MSZP frakcióvezetői, Szél Bernadett és Tóth Bertalan jegyzik, illetve csatlakozott hozzá az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok parlamenti képviselője is. Ez viszont a parlamenti választásról szól. Már a 2018. tavaszi országgyűlési választásra 4 százalékos bejutási küszöböt, 222 fős parlamentet, női kvótát és a választópolgári akaratot arányosan megjelenítő, tehát nem torzító népképviselet akarnak. Felszámolnák emellett például a győzteskompenzációt és a „manipulált” választókerületeket is.

Arra a kérdésre, hogy a 16 éves korhatárra vonatkozó LMP-s javaslatot miért nem építették be a szövegbe, Gulyás Márton azzal válaszolt, hogy ez nem került elő a tárgyalásokon. Ezt ugyanakkor nem tartja problémának, sőt, személy szerint támogatni is tudja a korhatár leszállítását.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.17.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.