Választási percről percre: 134 mandátuma van a Fidesznek

MN

2018. április 8., vasárnap 10:50, frissítve: hétfő 19:26

2018.04.09. 18:19

Mi másról is beszélhetett volna a választás másnapján Facebook-videójában Orbán Viktor, mint amit a kampányában is ezerszer hangoztatott: „Együtt meg fogjuk védeni Magyarországot!” Azt azonban nem árulta el a miniszterelnök, kitől is kellene félnünk. Ha mástól nem is, a fantommigránsoktól mindenképp, akikkel a kampányban végig riogatott a kormánypárt. A rendőrség adatai szerint ugyanis nem sok valódi migráns akarta átlépni a határt.

2018.04.09. 17:57

Beatrix von Storch, a német jobboldali, ellenzéki AfD parlamenti frakcióvezető-helyettese és alelnöke a Twitteren osztotta meg Orbán újraválasztása okán érzett örömét: „Szívélyes jókívánság Orbán Viktornak! Rossz nap az EU-nak, jó nap Európának, a nemzetállamoknak, a szuverenitásnak. Nem a migránskvótákra! Kulturális identitás!” A 2017-es választás óta a sokak által szélsőségesnek tartott AfD a legnagyobb ellenzéki frakció a Bundestagban.

2018.04.09. 16:44

„Csúsztatás azt sulykolni, azt a benyomást kelteni a puszta kérdésfeltevéssel is, hogy szavazatokat vettünk el más pártoktól. Olyanokat vittünk szavazni, akik a többi pártban nem láttak perspektívát” – reagált a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot érő kritikákra (amelyek szerint több körzetben rajtuk múlt volna a győzelem) Kovács Gergő, a viccpárt elnöke. A 24.hu-nak adott interjúban Kovács azt mondta: nagyjából azt az eredményt érték el, amit vártak. A következő négy évben arra számít, hogy „a Fidesz megint milliárdokat költ majd gyűlöletkampányokra, és nem csinál semmi értelmeset. Mi meg majd megpróbáljuk ennek az ellenkezőjét”.

2018.04.09. 16:33

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár és a szélsőjobboldali szabadságpárt (FPÖ) elnöke a következő szavakkal gratulált a Fidesz–KDNP győzelméhez: „Orbán tartós és tévedhetetlen politikával szolgálja a hazáját, a népét, amit honoráltak a választók!” Orbán újraválasztása szerinte jót tesz az osztrák–magyar kapcsolatoknak is.

2018.04.09. 16:32

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője szerint túllépte a hatáskörét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a vasárnapi magyarországi parlamenti választásról kiadott jelentésének egyes megállapításaival. A szervezet szerint ugyanis a választási folyamatot az állam és a kormánypártok erőforrásainak mindenre kiterjedő átfedése jellemezte, ezzel aláásva a versenytársak esélyét arra, hogy azonos feltételek között mérjék össze az erejüket.

A választók számos jelölt közül választhattak, mégis a megfélemlítés légköre, az idegengyűlölő retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta az igazi politikai vitát.

2018.04.09. 16:27

A baloldal összeomlása számokban

A közel végleges adatok szerint a Fidesz–KDNP több mint 333 ezerrel tudta növelni listás szavazatai számát 2014-hez képest. 

A Jobbik lényegében ugyanott tart, mint négy éve, kicsivel több mint egymillió szavazóval.

A baloldali összefogás pártjai viszont összesítve 301 ezer szavazót veszítettek 2014-hez képest.

Az LMP szerény mértékben, kicsit több mint 96 ezer szavazóval tudta növelni a táborát. 

2018.04.09. 15:56

Egymillió forintos tiszteletdíjat kap a fizetésén felül Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a vasárnapi országgyűlési választás lebonyolításáért – írja a HVG.hu. A kérdésre, miszerint felmerült-e az NVI elnökében, hogy nem veszi fel a bónuszt, Pálffy Ilona közölte: „Ha lemondanék a tiszteletdíjról, akkor az nem azért lenne, mert voltak problémák, azok ugyanis nem olyan jellegűek voltak, ami megalapozná az NVI felelősségét. Mondjon nekem olyan országot, ahol éjfélre van eredmény!”

Megjegyezte: még az is lehet, hogy felajánlja az összeget egy alapítvány javára.

2018.04.09. 15:47

A választáson 23 pártlista szerepelt, 5 jutott az Országgyűlésbe, 4 szerepelt a futottak még kategóriában (Momentum, MKKP, Együtt, Munkáspárt). Utánuk jönnek a kamupártok – a 0,29 százalékot szerző Munkáspártot csak történelmi okokból nem soroljuk közéjük –, amelyekből az idén 14 volt. Összesen – a határon túli szavazatokkal együtt – 52 524 szavazatot, vagyis 0,99 százalékot szereztek. Ez annyira kevés, hogy szinte semmilyen érdemi hatása nem volt a választásra. Igaz, szorosabb eredménynél elvileg fájó lehetett volna a kamupártokra adott néhány szavazat is. A jelenség leginkább az adófizetőknek fájhat, hiszen több mint kétmilliárd forintnyi kampánytámogatást kaptak a kamupártok. Elvileg vissza kell fizetni, de nagy kérdés, hogy a valóságban be lehet-e hajtani rajtuk a pénzt. 

2018.04.09. 15:30

Frissült a Nemzeti Választási Iroda honlapján a feldolgozott szavazatok aránya, a határon túli magyarok voksaival a Fidesz–KDNP-frakciónak már legalább 134 mandátuma lesz az Országgyűlésben.

A határon túli magyarok által leadott levélszavazatokat az országos listás mandátumok szétosztásánál veszik figyelembe. Mivel a levélszavazatok miatt jelentősen megnőtt a Fidesz-KDNP pártlistára jutó szavazat, így ez a lista még egy mandátumhoz jutott, egyúttal a Jobbik elveszített egy listás mandátumot, mert már nem volt elég szavazata az utolsóként kiosztandó mandátum megszerzéséhez, így összesen már csak 25 mandátuma van.

A Fidesz-KDNP listájáról Csizi Péter kaphat mandátumot, a Jobbiktól Stummer János csúszott le a bejutó helyről.

2018.04.09. 15:10

Az állam és a kormánypártok forrásainak átfedése jellemezte a magyarországi választást, így nem lehetett egyenlő versenyről beszélni – erre a következtetésre jutott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a magyarországi választással kapcsolatban. A jelentésben kitértek arra is, hogy a szavazóknak széles politikai választási lehetőségeik voltak, de a megfélemlítő és idegenellenes retorika, a média elfogultsága és a nehezen átlátható kampányfinanszírozás szűkítette a valódi politikai viták terét. A megfigyelők szerint a választás technikai kivitelezése átlátható és szakszerű volt, az alapvető jogokat és a szabadságjogokat általánosságban tiszteletben tartották, de például korlátozott volt az információhoz való hozzáférés. Kitértek arra is, hogy a nők továbbra is alulreprezentáltak a politikai életben.

2018.04.09. 14:54

A Magyar Liberális Párt vezetőtestülete bizalmi szavazást kér magával kapcsolatban a tagságtól, mert bár a párt minimális célkitűzése, úgy tűnik, sikerült, a választási eredmény összességében nem ad okot az elégedettségre – közölte Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. A párt elnöke szerint jóval szélesebb körű ellenzéki együttműködésre lett volna szükség.

2018.04.09. 14:13

A német CDU is gratulál Orbán Viktornak. A Kereszténydemokrata Unió főtitkára szerint a kormánypártok lakossági támogatottság mellett az ellenzéki pártok összefogásának hiánya alakította ki az eredményt.

2018.04.09. 13:57

Az EU-forrás nem ajándék

Kovács Zoltán a BBC rádiónak nyilatkozta hétfőn, hogy a kormány nem tart az uniós folyósítások esetleges leállításától. Magyarország olyan EU-forrásokhoz jut hozzá, amelyek járnak neki, az nem ajándék – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

2018.04.09. 13:38

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője hétfőn gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz egyértelmű választási győzelméhez. A szociáldemokrata, a liberális és a zöldpárti képviselőcsoport sajnálatát fejezte ki az eredmények miatt

2018.04.09. 13:32

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez – mondta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Az MTI összefoglalója szerint Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált. Németország és Magyarország „a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség” révén „szoros kapcsolatban” áll egymással, és Magyarország „megbízható partnerként számíthat Németországra” az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában – írta Angela Merkel. A szóvivő hozzátette: „nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak”, köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint „közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében”.

 

2018.04.09. 13:26

Hadházy Ákos kitálalt

A Fidesz megkörnyékezett ellenzéki politikusokat, nem lehet véletlen, hogy többen is úgy politizáltak, mintha a kormánypárt diktálta volna – mondta az LMP lemondott társelnöke. Hadházy Ákos a 24.hu-nak adott interjújában arról is beszélt: visszalépni csak az egyéni képviselő tud, nincs olyan, hogy a párt megmondja. „Ráadásul Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sok milliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek. Ez persze nyilvánvalóan képtelenség és az elnökség nagy többséggel le is szavazta ennek lehetőségét. Azonban sok jelöltünk mégis tartott attól, hogy mi van, ha Schiffer betartja az ígéretét” – fogalmazott. Itt olvashatja a részleteket.

2018.04.09. 12:45

Orbán a kétharmadot megnyerte, de a fiatalokat elveszítette – fogalmazott Hajnal Miklós a Hír TV Reggeli járat című műsorában. A Momentum szóvivője elmondta, pártjuk csalódott a választási eredményekben, de szerintük nagy sikereket a parlamenten kívül is el lehet érni.

2018.04.09. 12:21

Az Együtt a fennmaradásért küzd

A választási vereség után az Együttnek a fennmaradásért is meg kell küzdenie – erről beszélt a párt leköszönő elnöke a Hír TV Reggeli járat című műsorában.

2018.04.09. 12:15

Az Európai Uniónak fel kell lépnie a félelem politikájával szemben – jelentette ki a magyar választás kapcsán Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter.

2018.04.09. 11:31

Gréczy Zsolt nekiment az LMP-nek

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője a párt sikerének nevezte, hogy a DK kilenc fős frakciót tud alakítani az új Országgyűlésben – írja a Hír TV. „Csak Budapesten öt körzet veszett el az ellenzék számára, és most nem lenne kétharmad. A DK, ha jól számoltam, csak Budapesten négy körzetet veszített el az LMP külön indulása miatt. Úgyhogy remélem, az LMP tisztában van ezzel a történelmi felelősségeivel” – fogalmazott. 

Gréczy hozzátette: „ami a DK-t illeti, eddig négy képviselőnk volt, most kilenc van, eddig nem volt frakciónk most van frakciónk, és mindenki azt mondta, hányszor írtak le minket, hogy a DK-val nincs jövő. Azt gondolom hogy a DK-ban igenis van jövő. De ez a mai nap nem ennek a pici örömnek az ideje, hanem inkább a szomorúság és az útkeresés” – mondta.

2018.04.09. 11:12

Megérkeztek az első külképviseleti urnák a Nemzeti Választási Irodához (NVI) hétfő reggel, az első két urna az amerikai kontinensről jött meg, ott ugyanis az időeltolódás miatt már szombaton megtörtént a szavazás az országgyűlési választáson – írja az MTI. Az első két urna Mexikóvárosból és New Yorkból érkezett; a mexikóiban 45 szavazat van, az Amerikai Egyesült Államokból érkezettben pedig 947.

2018.04.09. 11:11

80 ezer szavazó „eltűnt”

Izgalmas jelenségre lettünk figyelmesek, de erre a magyarázatra nem számítottunk! Bővebben ide kattintva.

2018.04.09. 11:01

Orbán Viktor a legerősebb vezető Európában, és az EU legrosszabb rémálma” – írta Twitteren Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője.

„Az én legnagyobb rémálmom pedig az, ha az emberek forrásmegjelölés nélkül használják a videómat” – írta szintén a Twitteren az AFP Budapesten dolgozó újságírója, Peter Murphy. Ugyanő volt az, aki észrevette, hogy a korábban Farage vezette Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) brexitnépszavazási plakátjának fotóját használta a magyar kormányzat a migrációellenes plakátjain.

2018.04.09. 10:54

„Dolgozunk tovább” – üzente az MSZP a Facebook-oldalán.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.