Valódi nyomozást sürget az uniós vizsgálóbiztos Elios-ügyben

MN

2018. február 28., szerda 07:34, frissítve: szerda 07:48

„Valódi” nyomozást szorgalmaz a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios ügyében Ingeborg Grassle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke – írja a Politico.eu.

A politikus az európai ügyekkel foglalkozó portálnak azt mondta, „az a célunk, hogy támogassuk Magyarországot, de a magyar hatóságok úgy állítják be a dolgot, mintha zaklatni akarnánk Magyarországot, és ez nem igaz”. A Fidesszel egy pártcsaládba, az Európai Néppárthoz tartozó német politikus kiemelte: „azt szeretném, ha valódi rendőrségi nyomozás folyna az ügyben”.

A brüsszeli lap felidézi, hogy a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) súlyos szabálytalanságokat talált az akkoriban Tiborcz tulajdonában álló cégnél, melyet később a miniszterelnök veje eladott. A Politico szerint bár az ügyészség elrendelte a nyomozást, nem valószínű, hogy a legfőbb ügyész, a Fidesz korábbi politikusa vádat emel a miniszterelnök egyik családtagja ellen.

Grassle a budapesti négyes metróval kapcsolatos OLAF-vizsgálattal összefüggésben is hiányolja a magyar vádhatóság válaszát.

„Az OLAF vizsgálata világosan kimondta, hogy csalás történt, és most a magyar államon a sor, hogy lépjen” – magyarázta Ingeborg Grassle, aki azt is tudatta, hogy egyelőre nem kapott tájékoztatást a magyar ügyészségtől, noha azt ígérték, karácsonyig reagálnak.

A Politico felidézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter álláspontját, miszerint az Eliosszal kapcsolatos vádaskodás nem más, mint nyilvánvaló kísérlet a választásokba való beavatkozásra.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.