Van olyan elsős osztály, amelynek még mindig nincs tanítója

MN

2017. szeptember 2., szombat 15:19, frissítve: vasárnap 15:01

Már az internetes apróhirdetési oldalakon is egymást érik az iskolai álláshirdetések, sok tantestületből ugyanis még szeptember 1-jén is több pedagógus hiányzott.

Hétfőn már ténylegesen is elindul a tanítás az ország általános és középiskoláiban, ám számos oktatási intézményben még nincsen meg a teljes pedagóguslétszám. A Hír TV-nek Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke nyilatkozott a témában.

Úgy fogalmazott, már nemcsak a „rozsdaövezetekben”, de a nagyobb városokban is problémát jelent tanárt találni, egyre nagyobb gondot okoz a tanárhiány. A PDSZ elnöke több olyan fővárosi iskoláról tud, ahol egy nappal a tanévkezdés előtt még sok pedagógus hiányzott. Van elsős osztály, amelyiknek még nincs tanítója, nem tudtak kit bemutatni a szülőknek és a gyerekeknek.

„A rendkívül megnövekedett munkaterhelés – amiről nagyon sokszor beszéltünk már – rendkívüli módon elősegíti a pedagógusok kiégését. Az a fizetésemelés, amiről éveken át áradoztak, hogy milyen nagy volt, távolról sem elegendő arra, hogy a fiatalabb, vállalkozó szellemű kollégákat, akiknek esetleg olyan konvertálható tudásuk van, amit máshol tudnak lényegesen magasabb pénzért érvényesíteni, megtartsa” – mondta a PDSZ elnöke.

A szerkesztő ajánlja