Várják a nemzeti színeket ábrázoló fotókat

BL

2011. december 13., kedd 08:27

Meghirdették a Magyar Trikolór tizenkét hónapja című nyílt fotópályázatot, amelynek célja a 2013. évi falinaptár összeállítása.

A pályázatra a nemzeti színeket legkülönbözőbb, legmeghökkentőbb összefüggésekben ábrázoló fotókat, műveket várnak. A fotókon a négy évszakban megjelenő nemzeti zászló témakörén túl a trikolór egyéb előfordulási formái is szerepelhetnek, így akár egy piros-fehér-zöldre festett arc is egy nemzetközi sporteseményen. A pályázók látóterében megjelenő nemzeti színek bármilyen formában fellelhető módja alkalmas a nevezésre – közölte Szilágyi Ákos, a naptár megálmodója. A pályamunkákat 2012. május 10-ig lehet beküldeni, a díjkiosztót Budapesten, 2012. őszén tartják.

Szilágyi Ákos kifejtette: a New York-i Hungarian TV Magazine az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából hirdette meg első ízben a nyílt fotópályázatot, s 2011-ben hatodszor jelent meg a naptár. Mint kiemelte, már hosszú ideje érlelődött benne az a gondolat, hogy a magyar nemzeti öntudat megerősítése érdekében tegyen valamit. Amikor a forradalom 50. évfordulóján, a 2006-os őszi eseményeken látta a zászló megtaposását, úgy érezte eljött a régen dédelgetett álom megvalósításának az ideje. Mint mondta, a megvalósításhoz az ötletet az Amerikában megjelenő naptárak adták, melyek hasonló módon foglalkoznak az amerikai zászló színeivel.

Kitér arra is, hogy gyakorlatilag minden országból jelentkeztek magyarok Ausztráliától Kanadáig, Argentínától Japánig, az USA-tól Európa majd minden országáig. Az elmúlt években hatszáz körüli fotó érkezett a naptárba. A múlt évben kérésére, hogy vonják be a diákságot, Hoffmann Rózsa felkarolta a kezdeményezést, és feltette az immár diákok számára külön is kiírt pályázatot az államtitkárság honlapjára, valamint kiküldte az összes iskolának. Ennek köszönhetően megduplázódott a pályázatok száma, és elérte az 1200-at.

A naptárba kerülő képek zsűrizését nem kizárólagosan szakmai szempontok vezérlik, a képek mondanivalója ugyanolyan erővel szerepel a döntésben. A nyertesek kiválasztásakor a testület elnöke, Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr mondja ki a végső szót.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.